Zaterdag 25 oktober: tiende Nacht van de Nacht

Zaterdag 25 oktober is het voor de tiende keer Nacht van de Nacht (2015: klik hier). De zaterdagavond voor de wintertijd ingaat, organiseren natuur- en milieufederaties activiteiten om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling. Nachtwandelingen, sterren kijken, varen in het donker: tijdens de Nacht van de Nacht zijn er in het hele land ‘duistere activiteiten’ en doven publieke gebouwen de verlichting. Ook Natuurmonumenten doet mee. Nederland behoort tot de meest verlichte landen in Europa, terwijl donkere nachten goed zijn voor mens en dier, én voor het milieu, want al dat licht kost energie.

Loesje heeft twee aardige spreuken: ‘Het was zo donker dat ik overal lichtpuntjes zag’ en ‘Wanneer ik ’s avonds naar de sterren kijk, knipoogt er altijd eentje terug’. Dat is amper voor te stellen in het dichtbevolkte Nederland, waar alleen nog op de Wadden een ‘onvervalste’ sterrenhemel te zien is. In 2008 bleek uit onderzoek dat driekwart van de Nederlanders wil dat het ’s nachts donker is, zolang het maar niet onveiliger wordt. Daarnaast is het goed voor de gezondheid: mensen slapen beter als het helemaal donker is en het bioritme van dieren wordt verstoord als er ’s nachts veel licht schijnt. Verder scheelt het bakken met geld: jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild aan inefficiënte verlichting.

Lees ook:Nacht van de Nacht: als de wintertijd ingaat – zaterdag 29 oktober
Lees ook:Zaterdag 24 oktober (voor de wintertijd ingaat): Nacht van de Nacht
Lees ook:Zaterdag: Nacht van de Nacht voor de wintertijd ingaat
Lees ook:Wintertijd: de Nacht van de Nacht
Lees ook:Nacht van de Nacht 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>