Zaterdag: Nacht van de Nacht voor de wintertijd ingaat

Zaterdagavond 28 oktober is het voor de 13e keer Nacht van de Nacht. De avond voor de wintertijd ingaat, organiseren natuur- en milieufederaties activiteiten om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling. Nachtwandelingen, sterren kijken, varen in het donker: tijdens de Nacht van de Nacht zijn er in het hele land honderden ‘duistere activiteiten’ en doven publieke gebouwen de verlichting. Ook  Natuurmonumenten doet mee .

Zie ook: Zaterdagavond code geel

Nederland behoort tot de meest verlichte landen in Europa, terwijl donkere nachten goed zijn voor mens en dier, én voor het milieu, want al dat licht kost energie.  Loesje publiceerde ooit twee aardige spreuken: ‘Het was zo donker dat ik overal lichtpuntjes zag’ en ‘Wanneer ik ’s avonds naar de sterren kijk, knipoogt er altijd eentje terug’. Dat is amper voor te stellen in het dichtbevolkte Nederland, waar alleen nog op de Wadden een ‘onvervalste’ sterrenhemel te zien is. In 2008 bleek uit onderzoek dat driekwart van de Nederlanders het ’s nachts graag donker wil hebben, zolang het maar niet onveilig wordt. Daarnaast is het goed voor de gezondheid: mensen slapen beter als het helemaal donker is en het bioritme van dieren wordt verstoord als er ’s nachts veel licht schijnt. Verder scheelt het in de portemonnee: jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild aan inefficiënte verlichting.

Lees ook:Zaterdag 25 oktober: tiende Nacht van de Nacht
Lees ook:Nacht van de Nacht: als de wintertijd ingaat – zaterdag 29 oktober
Lees ook:Zaterdag 24 oktober (voor de wintertijd ingaat): Nacht van de Nacht
Lees ook:Wintertijd: de Nacht van de Nacht
Lees ook:Nacht van de Nacht 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>