Problemen radiozenders lijken onder controle

De grootste problemen met de ontvangst van radiozenders lijken  voorbij. Er zijn twee noodzenders opgericht. Het signaal gaat via bestaande masten in Hilversum en in het Friese Tjerkgaast. Daarmee zijn sommige radiozenders weer via FM te ontvangen. Vrijdag brak brand uit in de zendmasten IJsselstein (Lopik) en Hoogersmilde (Drenthe). Door de enorme hitte bezweek de mast van het 300 meter toren in Hoogersmilde en stortte naar beneden.

 

Daarop besloot Novec, eigenaar van de twee zendmasten, uit voorzorg ook IJsselstein uit de lucht te halen. De oorzaak is nog niet bekend. Volgens het bedrijf is nooit eerder brand uitgebroken in een zendmast en roepen twee incidenten op dezelfde dag veel vragen op. Een groot deel van Nederland kon geen radio en tv via de ether ontvangen. Met de twee noodmasten is in delen van het midden van het land weer radio te ontvangen. Zo is Radio 1 weer te horen op de normale FM-frequentie, die ‘als nieuws –en sportzender in dit soort gevallen de hoogste prioriteit heeft’, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep. Autoradio’s met mps lukt het meestal wel om te schakelen naar ander frequenties. In veel delen in het noorden zijn ook de andere publieke zenders weer in de lucht. Tv via Digitenne is in het noorden nog niet hersteld. Er wordt nog gezocht naar andere plekken om noodmasten te plaatsen.

Lees ook:Branden zendmasten ‘absurde samenloop’
Lees ook:Brand in grottenstelsel Cannerberg bij Maastricht aangestoken
Lees ook:Zeer gote brand pal naast Madame Tussauds Amsterdam
Lees ook:Dikke rookwolk door brand in Wormerveer
Lees ook:Willeke Alberti viert 65e verjaardag in Carré

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>