Revival Rokin Amsterdam met komst Noord/Zuidlijn en warenhuizen

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Het Rokin leeft op. Jarenlang was de kop van het Rokin een ‘vergeten stukje stad’, omdat de meeste mensen door de Kalverstraat en aan de andere kant van het Rokin lopen. Met de komst van de Noord/Zuidlijn in het verschiet openen grote winkels er hun deuren. Het kolossale Fortispand uit 1989 – naast het NRC-gebouw – maakt plaats voor nieuwbouw die meer aansluit bij de omringende bebouwing: het Rokin District. Daarin komt de flagshipstore van Marks & Spencer en winkelbedrijf Haussmann, een formule met vooral luxe producten.

Haussmann moet een luxere variant van de Bijenkorf worden: volgens de initiatiefnemers is de luxe sector in Amsterdam ondervertegenwoordigd, zeker na het verdwijnen van Metz en de Bonneterie (zie foto), terwijl de hoofdstad genoeg vier- en vijfsterrenhotels rijk is. De winkel krijgt een vloeroppervlak van 7.000 vierkante meter over zeven verdiepingen en zal zowel ‘non-food’ als ‘food’ aanbieden. De twee warenhuizen komen op een steenworp afstand van de Bijenkorf, pal aan de ingang van metrostation Rokin van de Noord/Zuidlijn. Boekhandel Scheltema verhuist van het Koningsplein naar de kop van het Rokin en gaat op donderdag 14 mei open. Het Fortispand is net gesloopt, maar de fundering is intact gehouden. Daarop verrijst nieuwbouw die in de tweede helft van volgend jaar klaar moet zijn.

Lees ook:Amsterdam krijgt er twee warenhuizen bij
Lees ook:Mijlpaal bouw Noord/Zuidlijn Amsterdam – tunnel onder IJ is af
Lees ook:Bijenkorf zet zich schrap tegen Noord-Zuidlijn
Lees ook:Winkeliers Rokin zijn bouw Noord-Zuidlijn spuugzat
Lees ook:Boorwerk tunnels Noord/Zuidlijn voltooid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>