Zondag 16 april: Amstel Gold Race 2017

Zondag 16 april vindt in Zuid-Limburg de 52e editie plaats van de Amstel Gold Race, dé jaarlijkse wielerklassieker van Nederland. Sinds 2011 maakt de wedstrijd deel uit van de UCI World Tour. De Nederlander Jan Raas won vijf keer, een record: in zijn tijd werd de wedstrijd de Amstel Gold Raas genoemd. Het parcours loopt over één van de weinige heuvellandschappen in ons land waarop een grote wielerwegwedstrijd mogelijk is. De route slingert door het landschap en telt tientallen kleine klimmetjes. De finale is dit keer  niet op de Cauberg.

Het icoon van Valkenburg zit wel in het parcours, maar op 19 kilometer vóór de finish. Volgens koersdirecteur Leo van Vliet wordt de koers zonder slotklim meer een open wedstrijd en daarmee spannender. ‘Er was na afloop steevast discussie dat de koers te lang op slot zat omdat de Cauberg op twee kilometer van de streep te bepalend zou zijn’, aldus van Vliet. Hij hoopt dat er nu meer kanshebbers op de titel zullen zijn en de aanvallers meer kansen krijgen. De rest van het parcours blijft zoals het was. Het parcours is in de loop der jaren vaak veranderd. Van 1966 (de eerste editie ) tot 1990 lag de finish in Meerssen. van 1991 tot 2002 in Maastricht en van 20002 tot 2013 op de Cauberg.  Daarna eindigde de koers 1,8 kilometer na de beklimming van de Cauberg, op de plek waar in 2012 de finish van het WK wielrennen lag.

De wedstrijd start om 10.15 uur op de Markt in Maastricht en eindigt kort voor 17.00 uur in Valkenburg. Elk jaar komen honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland naar de race vanwege het sterke deelnemersveld. Het parcours is 261 kilometer langen telt 35 beklimmingen. De race wordt live uitgezonden op NPO 1.  Biermerk Amstel is de oudste wielersponsor van ons land; al in 1947 prijkte de naam ‘Amstel’ op shirts van wielrenners tijdens de tweedaagse Zes Provinciënrit, voorloper van de Ronde van Nederland (vanaf 1948) van Maastricht via Amsterdam naar Heerlen. In 1966 vond de eerste Amstel Gold Race plaats.

Traditioneel vindt de dag ervoor – zaterdag 15 april – de Amstel Gold Toerversie plaats, met start en finish in Valkenburg, ‘de mooiste en zwaarste toerklassieker van Nederland’. Start en finish zijn in Valkenburg. Er zijn zes afstanden die allemaal door het Limburgse landschap lopen (60, 100, 125, 150, 200 en 240 kilometer).  De toerversie werd in september 2002 voor het eerst georganiseerd en is uitgegroeid tot een een van de bekendste toertochten op de internationale kalender, met jaarlijks meer dan 15.000 deelnemers.

Lees ook:Amstel Gold Race schrapt finish op de Cauberg
Lees ook:Zondag 17 april: Amstel Gold Race 2016
Lees ook:Amstel Gold Race 2015
Lees ook:Amstel Gold Race 2014
Lees ook:Vijftigjarig jubileum Amsterdam Gold Race

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>