Landelijke maatregelen tegen vogelgriep

Locatie_Groene_HartBij een pluimveebedrijf in Hekendorp in de gemeente Oudewater is zaterdag vogelgriep uitgebroken. Het blijkt te gaan om H5N8, een zeer besmettelijke variant die ook ook voor de mens besmettelijk kan zijn. Alle legkippen – ongeveer 150.000 – worden afgemaakt. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse  Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Tot nu toe zijn er geen mensen mee besmet, maar voor kippen is het virus zeer gevaarlijk. Eten van besmet kippenvlees kan geen kwaad als het vlees goed is doorbakken of gekookt.

Maar het vlees komt sowieso niet in de winkels te liggen. In het hele land is een vervoersverbod voor gevogelte en eieren ingegaan, dat in ieder geval duurt tot woensdag 11.30 uur. Alle kinderboerderijen zijn tot woensdagmiddag gesloten. Voor pluimveehouders geldt een ophok- en afschermplicht. De burgemeester van Oudewater heeft een noodverordening ingesteld en een gebied aangewezen dat voor iedereen verboden is, behalve voor bewoners en mensen die kippen moeten ruimen. De Europese Unie komt waarschijnlijk vandaag ook met maatregelen om verspreiding van vogelgriep in te dammen. Mogelijk komt er een uitvoerverbod voor pluimvee en eieren. Nederland exporteert jaarlijks zes miljard eieren naar het buitenland. Ook in Engeland is vogelgriep uitgebroken: op een eendenfokkerij in het oosten van Yorkshire.

Lees ook:Vogelgriep bij pluimveebedrijf Oudewater
Lees ook:Ophokplicht in heel Nederland vanwege vogelgriep
Lees ook:Vogelgriep bij Zeewolde vastgesteld
Lees ook:Vogelgriep in omgeving Lochem
Lees ook:Vogelgriep in Leusden vastgesteld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>