Kortdurend natuurschoon: kruiend ijs

IMG_20160516_161248Dooi en regen maken in sneltempo een eind aan het pak sneeuw en de ijspret in Nederland. Schaatsen is er niet meer bij, maar wie snel is, kan een kortdurend natuurfenomeen bewonderen: kruiend ijs. Smeltende ijsschotsen worden op het IJsselmeer en Markermeer door de harde wind op een hoop geblazen: kruiend ijs. Niet iedereen is er blij mee: het Paard van Marken, de witte vuurtoren aan de rand van het Markermeer, wordt bedreigd door een berg ijs van 2 meter hoog.

Het is niet de eerste keer dat een langzaam oprukkende dijk van ijs de vuurtoren bedreigt: klik hier voor een filmpje uit 2009. Ook in Stavoren is kruiend ijs gemeld en bij Hoorn en tussen Lemmer en Stavoren ontstaan mogelijk ook bergen ijs. Vorig jaar moest er op het IJsselmeer in konvooi gevaren worden, vanwege kruiend ijs: een ijsbreker brak het ijs en maakte vrij baan voor een rij schepen die erachteraan voer. Of dat dit keer ook nodig is, is nog niet bekend.

Lees ook:IFKS Skûtsjesilen 2014
Lees ook:IFKS Skutsjesilen 2013
Lees ook:Eerste stukje nieuw land in Markermeer zichtbaar
Lees ook:IFKS Skûtsjesilen 2017
Lees ook:IFKS Skûtsjesilen 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>