IFKS Skûtsjesilen 2017

In het waterrijke Friesland wordt veel gezeild. Typisch Fries is het skûtsjesilen. De provincie Friesland kent twee verschillende wedstrijden, georganiseerd door de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) en door de IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen). De wedstrijden van de SKS liepen vrijdag 18 augustus teneinde, de 36e editie van de IFKS begon zaterdag 19 augustus en duurt een hele week. Bij de SKS strijden veertien originele schepen uit Friese steden met uitsluitend schippersfamilies tegen elkaar. Aan de IFKS kunnen ook particuliere eigenaren deelnemen.

De IFKS werd in 1981 opgericht als protest tegen de limitering van de SKS. Het zijn open wedstrijden: ieder door de vereniging goedgekeurd schip mag meevaren. De belangstelling daarvoor is zó gegroeid, dat er inmiddels tientallen skûtsjes in vier wedstrijdklassen meedoen: A, B C en a-klein. De IFKS startte zaterdag in Hindeloopen. Maandag varen de boten vanuit Stavoren het IJsselmeer op, dinsdag vanuit Heeg over het Heegermeer, woensdag vanuit Sloten over het Slotermeer, donderdag vanuit Echtenerbrug over het Tjeukemeer. Vrijdag en zaterdag vanuit Lemmer over het IJsselmeer, met de finale op zaterdag in Lemmer.

Lees ook:IFKS Skûtsjesilen 2016 start 13 augustus in Hindeloopen
Lees ook:IFKS Skûtsjesilen 2014
Lees ook:IFKS Skûtsjesilen 2012
Lees ook:IFKS Skutsjesilen 2013
Lees ook:IFKS Skûtsjesilen 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>