Nacht van de nacht 2011

Zaterdag 29 oktober 2011 is het voor de 7e keer de Nacht van de nacht (2012: klik hier). ‘Om de schoonheid van de echt donkere dagen onder de aandacht te brengen, organiseren Provinciale Milieufederaties en Natuur & Milieu deze publiekscampagne’, meldt de website. Tijdens deze nacht gaat de wintertijd in: een goed moment om aandacht te vragen voor lichthinder en de duisternis één nachtje te doen herleven. Dat is een zeldzaamheid geworden in het dichtbevolkte Nederland, waar bijna nergens ’s nachts nog een ‘onvervalste’ sterrenhemel te bewonderen is.

Mensen en dieren kunnen daar last van hebben. Veel mensen ergeren zich aan lichtbronnen, die bijvoorbeeld het zicht op een klare sterrenhemel ontnemen. In 2008 bleek uit onderzoek dat driekwart van de Nederlanders wil dat het ’s nachts donker is, zolang het maar niet onveiliger wordt. Daarnaast is het goed voor de gezondheid van mens en dier: mensen slapen beter als het helemaal donker is en het bioritme van dieren wordt verstoord als er ’s nachts veel licht is buiten. Ook dit jaar zijn er in iedere provincie allerlei ‘duistere’ activiteiten te beleven (van wandelen in het bos tot borrelen in the dark) en veel  gemeenten en bedrijven doen mee. In het hele land zullen kerken, kantoren, bruggen, torens, monumenten en gemeentehuizen de verlichting uitdoen. De maan werkt ditmaal mee: omdat het 26 oktober Nieuwe Maan was, is er slechts een miniem stukje zichtbaar. Loesje heeft twee aardige en toepasselijke spreuken:

‘Het was zo donker dat ik overal lichtpuntjes zag’

‘Wanneer ik ’s avonds naar de sterren kijk, knipoogt er altijd eentje terug’.

Lees ook:Wintertijd: de Nacht van de Nacht
Lees ook:Nacht van de Nacht 2010
Lees ook:Nacht van de Nacht 2012
Lees ook:Zaterdag 25 oktober: tiende Nacht van de Nacht
Lees ook:Nacht van de Nacht: als de wintertijd ingaat – zaterdag 29 oktober

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>