Sneekweek 2010

Zaterdag 7 augustus 2010 gaat de 75e editie van de Sneekweek van start met bijna duizend boten in 40 klassen (2012: klik hier). De jubileumeditie duurt tot en met donderdag 12 augustus. De Sneekweek is het grootste zeilevenement op binnenwater van Europa, met zeilwedstrijden in alle internationale klassen op het Sneekermeer. De officiële opening was vrijdag, na de prijsuitreiking van het skûtsjesilen  (Heerenveen won). Hoogtepunt is de Hardzeildag op woensdag 11 augustus. De Koningin komt ook en meert om 10.00 uur met De Groene Draek af aan het Starteiland. Ze vaart een rondje om het eiland, zodat het publiek haar overal goed kan zien.

 

Aan de wal is het is de Friese stad  topdrukte met allerlei activiteiten. Dinsdagmorgen vindt op het Schaapmarktplein het standwerkerconcours plaats, woensdag de Hardzeildag Braderie en de kermis staat op het Martiniplein. Zaterdag maken shantykoren de stad onveilig. Er staan zes podia in de binnenstad met dj’s en optredens. Zondagavond treedt De Kast op, terug van weggeweest en in de originele bezetting, op het Sneekweekplein. Maandag is Hollandse avond met als hoogtepunt de hereniging van het duo Jan Keizer en Anny Schilder. Dinsdagavond biedt de Marktstraat een Brabantse avond. Die avond is de roemruchte Sneeker Stappersavond, met dj’s op alle pleinen. Woensdagavond is er een groot slotfeest aan de Wijde Nordhorne. Tot en met 29 augustus toont het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek de tentoonstelling ’75 jaar Sneekweek’. Maandag is er in de St. Martinuskerk een gratis orgelconcert vanaf 20.00 uur.

 

De KWS (Koninklijke Watersportvereniging Sneek) organiseert de wedstrijden. Het centrale punt is het Kolmeersland (of Starteiland) in het Sneekermeer. In 1814 werd in Joure een zeiltocht gehouden, toen de Sneeker Jacob Sjoukes Visser was gedeserteerd uit de Franse krijgsdienst en veilig in Joure was aangekomen. Ons land maakte deel uit van het rijk van Napoleon. Sindsdien vinden de jaarlijkse Sneker Hardzeildag plaats. Die dankt haar ontstaan aan het Admiraalzeilen: wedstrijden die werden opgedragen aan de Oranjestadhouder, een traditie die de Franse overheersers verboden. Op de Hardzeildag nemen de Friezen het traditiegetrouw op tegen de Hollanders. In 1935 veranderde de Hardzeildag in een hele week: de Sneekweek.  De avond voor de Harzeildag (nog altijd op woensdag) is traditiegetrouw de Sneker Stapperavond: in het verleden waren alle Snekers vrij tijdens de hardzeildag op woensdag en konden de nacht ervoor ‘helemaal los gaan’.

Lees ook:Sneekweek 2009
Lees ook:Sneekweek – grootste Europese zeilevenement op binnenwateren
Lees ook:Sneekweek 2013
Lees ook:Zo’n 775 boten van start tijdens 81e Sneekweek
Lees ook:Sneekweek 2017 – grootste zeilevenement op Europees binnenwater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>