Sneekweek 2017 – grootste zeilevenement op Europees binnenwater

Zaterdag 5 tot en met donderdag 10 augustus beleeft het Friese Sneek de 82e editie van de Sneekweek, het grootste zeilevenement op Europese binnenwateren. De Koninklijke Watersportvereniging Sneek verwacht circa 700 zeilboten tijdens het zeilfestijn (75 minder dan vorig jaar), dat 200 jaar geleden begon als ‘hardzeildag’. De week wordt vrijdagavond geopend met de traditionele Vlootschouw door de Sneker binnenwateren en ‘spectaculair’ vuurwerk.

Voor het eerst zullen de wedstrijden op de Hardzeildag en die van het Skûtsjesilen op dezelfde dag op hetzelfde water  - bij Terherne – plaatsvinden. Iedere dag beginnen om 10.00 uur de zeilwedstrijden op het Sneekermeer, in totaal 31 verschillende zeilklassen. Iedere dag zijn er 36 starts. De hele week zijn er activiteiten op het starterseiland, het kloppend hart van de zeilwedstrijden. In de binnenstad heerst de hele week topdrukte met braderieën, kermis en muziekoptredens.

Zondag worden de teamwedstrijden Regenbogen tussen Holland en Friesland afgewerkt: maximaal drie races tussen twee teams van vijf boten. Maandag en dinsdag zijn familiedagen en woensdag is de Hardzeildag, het jaarlijkse hoogtepunt van de Sneekweek en in de binnenstad de Hardzeildag-braderie. Deze dag dankt haar ontstaan aan het Admiraalzeilen: wedstrijden die werden opgedragen aan de Oranjestadhouder, een traditie die door de Franse overheersers was verboden. In 1814 deserteerde een bekende inwoner uit Sneek uit het Franse leger en maakte een zeiltocht naar Joure: het begin van de Hardzeildag, waaruit in 1935 de Sneekweek ontstond. Dinsdagavond is traditiegetrouw de Sneker Stapperavond: vroeger waren alle bewoners woensdag vrij en konden ze de nacht ervoor ‘helemaal los gaan’.

Lees ook:Zo’n 775 boten van start tijdens 81e Sneekweek
Lees ook:Sneekweek – grootste Europese zeilevenement op binnenwateren
Lees ook:Sneekweek 2014
Lees ook:Sneekweek 2013
Lees ook:Sneekweek 2009

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>