Zieke Pieter moet op EK zwemmen afzien in zijn eigen bad

Titelverdediger Pieter van den Hoogenband is woensdag uitgeschakeld in de series van de 200 meter vrije slag. In de ochtendsessies op de Europese kampioenschappen zwemmen in Eindhoven werd hij slechts 20e. Hij verscheen niet fit op het startblok, voelt zich ziek en denkt erover niet meer uit te komen op het EK. ‘Dit is heel teleurstellend in mijn eigen bad’, zei de aangeslagen Van den Hoogenband. De avond ervoor viel hij ook al tegen in de finale van de 4×100 meter vrij. Omdat de Russische ploeg werd gediskwalificeerd, pakte Nederland toch nog brons. ‘Hij werd vannacht zwetend wakker en had braakneigingen,’ zei coach Jacco Verhaaren, ‘Achteraf hadden we hem beter niet kunnen laten zwemmen, maar hij wilde zo graag. Nu blijft hij uit het water tot hij helemaal is opgeknapt. Het is afwachten of hij nog in actie kan komen.’ Zie ook ‘EK nieuwtjes‘.

 

 

De Nederlandse vrouwen beleefden een daverend succes, door dinsdag een nieuw wereldrecord op de 4×100 meter vrije slag te vestigen. Bij de laatste twee edities eindigde Nederland steeds tweede. Vorig jaar scherpte het viertal ook al op de kortebaan het wereldrecord aan. De Nederlandse mannen, wonnen dankzij een ‘gelukje’ (een foute wissel bij de Russen) brons. De laatste keer dat een Nederlands mannenkwartet succes had, was goud in 1999. Twee jaar geleden werd het team in Boedapest gediskwalificeerd. Thijs van Valkengoed dwong dinsdag met een nieuw Nederlands record op de 100 meter schoolslag een ticket voor de Olympische Spelen af.

 

 

In de Franse ploeg is het hommeles: de Franse nationale zwemfederatie heeft een aantal zwemmers uit het EK gehaald, omdat zij niet kwamen opdagen op een trainingskamp van de nationale ploeg. Zij hadden met hun trainer al in een hotel in Eindhoven hun intrek genomen. Grootste slachtoffer is Esther Baron: titelverdedigster op de 200 meter rugslag. Halverwege de EK maakt de voorzitter van de organisatie en de KNZB, Erik van Heijningen, een tussenbalans op: ‘Synchroonzwemmen heeft als topsport de afgelopen vijf dagen een ongekend mooi podium gekregen. De absolute wereldtop was aanwezig. Maar liefst 4500 fans kwamen kijken en de finales waren uitverkocht.’ Inmiddels heeft het kunstzwemmen plaatsgemaakt voor zwemmen en schoonspringen. Van Heijningen: ‘Dit toernooi is een blijvende impuls voor de zwemsport in Nederland en een eer om te mogen organiseren.’

Lees ook:Gouden zwemsters terug in Nederland
Lees ook:EK Zwemmen in Eindhoven: een voorproefje
Lees ook:Levensgrote Ploeger kijkt over Helmond tijdens Nationale Museumweek
Lees ook:Huldigingen medaillewinnaars in eigen woonplaatsen
Lees ook:Nederlands zwemmen weer beetje in de lift na brons zwemsters op WK

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Zieke Pieter moet op EK zwemmen afzien in zijn eigen bad

  1. Pingback: Zwembad vernoemd naar Van den Hoogenband | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>