Nederlandse natuur klimt voorzichtig uit het dal

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

De natuur in Nederland herstelt zich voorzichtig. Na decennia van teruggang stijgt het aantal dieren in en rond het water. Er zijn meer zoogdieren, broedvogels, reptielen, amfibieën, vissen, libellen en vlinders. Dat blijkt uit het Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Volgens het WNF betekent het nog niet dat het goed gaat met alle natuur in ons land. In en rond natte natuur namen populaties de laatste 25 jaar met 40 procent toe, maar alleen in en rond het water.

Daar is veel aan natuurherstel gedaan, zoals natuurvriendelijke oevers, vis-passages en verbetering van de waterkwaliteit. Ook hielpen strengere regels voor de visserij mee. Door overbevolking en industrialisering nam het aantal dieren de vorige eeuw dramatisch af: schattingen gaan uit van 60 procent. Het Eerste Nationaal Milieuplan in 1989 was het keerpunt: de druk op het milieu verminderde en natuur werd beter beschermd. Sinds 1990 (daarvoor werd nog niet gemeten) steeg het aantal dieren met ongeveer 15 procent.

Op het platteland neemt het aantal weidevogels en vlinders zorgwekkend snel af en in de duinen en heidegebieden is het met de natuur ook niet bijster goed gesteld. Volgens het WNF is intensieve landbouw de boosdoener: in agrarische gebieden lijden dieren onder zware bemesting, pesticiden en droogmalen en maaien van weilanden. Volgens het WNF moet de overheid de natuur actiever beschermen en moet grootschalige landbouw plaatsmaken voor duurzame landbouw: biologische bedrijven zouden hooguit 20 procent minder opbrengen dan gewone landbouwbedrijven, maar de maatschappelijke en ecologische kosten liggen een stuk lager.

Lees ook:Arnhem: tropische vlinders ontsnapt uit Burgers’ Zoo
Lees ook:Eerste kievitsei gevonden
Lees ook:Westkust Texel krijgt monumentenstatus
Lees ook:Dinsdag 4 oktober: Dierendag 2016
Lees ook:Dierendag – woensdag 4 oktober

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>