Rijksmuseum in Amsterdam is af

Het Rijks is af. Na negen jaar is de verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam zo goed als klaar. Maandag 16 juli geeft de Rijksgebouwendienst, de sleutel symbolisch terug aan het museum. Bouwvakkers moeten hier en daar nog leidingen wegwerken en schilders de laatste decoraties afmaken, maar het museum kan alvast beginnen aan de inrichting van de tachtig zalen. Eerst de tentoonstellingsmaterialen, zoals vitrines, daarna volgen 8.000 tot 10.000 kunstwerken.

Als eerste worden ingewikkelde en grote objecten neergezet, zoals een vliegtuig uit 1917 dat het Rijksmuseum vorig jaar verwierf. Het Rijks bezit een slordige miljoen kunstvoorwerpen, waarvan het leeuwendeel in depots ligt opgeslagen. In april 2013 gaat het gebouw weer open voor het publiek. Om de topstukken (zoals de Nachtwacht) uit de Philipsvleugel naar het hoofdgebouw te verhuizen, gaat het museum twee weken daarvoor dicht. Sinds de sluiting in 2003 waren die in deze vleugel te zien. Na de heropening moet met museum 365 dagen in het jaar open zijn voor het publiek.

Het hoofdgebouw sloot in december 2003 haar deuren voor een ingrijpende verbouwing. De Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz hebben het ontwerp uit 1885 van architect Pierre Cuypers in ere hersteld. Op de Open Dag van de Bouw vorig jaar was te zien hoe prachtig het gebouw wordt, ook van binnen. In de loop der jaren waren veel oorspronkelijke decoraties met de witkwast weggewerkt, maar die zijn met uiterste precisie hersteld. De verbouwing zou 4,5 jaar duren, maar door tegenslagen werd dat bijna 5 jaar langer. De onderdoorgang gaat weer open voor fietsers: dat heeft de Amsterdamse gemeenteraad besloten. Tijdens de verbouwing was die dicht en het museum wilde dat zo houden, omdat daar de ingang komt. Mocht het fietspad onveilig blijken voor bezoekers van het museum, dan sluit de gemeente de onderdoorgang voor fietsers.

Lees ook:Rijksmuseum heropent 13 april 2013
Lees ook:Philipsvleugel Rijksmuseum is open
Lees ook:Rijksmuseum gratis open op 13 april
Lees ook:Rijksmuseum: nog 50 nachtjes!
Lees ook:Rijksmuseum tien jaar dicht

1 Reacties // Reageer

One thought on “Rijksmuseum in Amsterdam is af

  1. x

    Werd wel tijd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>