Mogelijk levensgevaarlijke stoffen in rookwolk Moerdijk

Het is nog steeds onduidelijk hoe gevaarlijk de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk was (en nog steeds is) voor omwonenden en hulpverleners. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bagatelliseert de gevaren, ook al hadden veel mensen gezondheidsklachten. Toxicoloog Jacob de Boer zei tegen RTL Nieuws dat ‘het grote gevaar nog moet komen’. Hij denkt dat meer dan de helft van de vrijgekomen stoffen kankerverwekkend is.

 

‘Op het uitgebrande bedrijf lagen tal van stoffen opgeslagen die ook bij verbranding levensgevaarlijk zijn’, zei een andere toxicoloog, professor Jos Kleinjans in het AD. Op de lijst van de op het bedrijf opgeslagen stoffen die zondag werd vrijgegeven, stond bijvoorbeeld dimethylaniline, een stof die juist bij verbranding voor gifdampen zorgt. Kleinjans is bang dat er chemische verbindingen kunnen ontstaan die pas na weken van onderzoek kunnen worden vastgesteld. Minister Ivo van Opstelten van Veiligheid & Justitie en minister Edith Schippers van Volksgezondheid (beiden VVD) bezoeken maandag het rampgebied ‘om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de situatie ter plaatse’. Dat staat te lezen in een brief van de gemeente aan bewoners.

Lees ook:Groot alarm door megabrand chemisch bedrijf Moerdijk
Lees ook:Groot alarm na vondst mosterdgas in Ede
Lees ook:Grote brand chemiebedrijf Westelijk Havengebied Amsterdam
Lees ook:Ouders bepalen op proef zelf schoolvakanties
Lees ook:Lokale ondernemers positiever

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>