Relus ter Beek: de man die dienstplicht afschafte

Ter BeekMaandag is Relus ter Beek overleden. Hij werd 64 jaar. De Coevordenaar gaat de geschiedenis in als de minister die de dienstplicht  afschafte en de Nederlandse krijgsmacht klaar stoomde voor vredesmissies. In 1971 werd hij Kamerlid voor de PvdA. Hij maakte deel uit van Nieuw Links, een beweging die de partij wilde vernieuwen.

In het derde kabinet Lubbers III (1898-1994) van CDA en PvdA was hij minister van Defensie. In die periode viel de Muur van Berlijn en kwam er met het uiteenvallen van de Sovjet Unie een einde aan de Koude Oorlog. Het Nederlandse leger moest worden omgevormd tot een flexibele krijgsmacht, die snel bij vredesoperaties kon worden ingezet. De dienstplicht werd afgeschaft en Nederland kreeg een beroepsleger. De eerste troepen nieuwe stijl namen deel aan de internationale vredesmacht, die Koeweit moest bevrijden na de Irakese inval.

In 1993 ging een bataljon naar Bosnië om de moslimbevolking van Srebrenica te beschermen. Dat werd in 1995 verjaagd door het Servische leger: een massaslachting op achtduizend moslimmannen volgde. In die tijd had Joris Voorhoeve (VVD) hem als minister opgevolgd; in 1995 was Ter Beek commissaris van de koningin in Drenthe geworden. Daar lobbyde hij samen met zijn Groningse en Friese collega vergeefs voor een hogesnelheidslijn naar het Noorden. In 1998 onderging de provincie Drenthe onder leiding van Ter Beek een drastische reorganisatie: het aantal gemeenten werd teruggebracht van 34 naar 12. In augustus 2008 werd bekend gemaakt dat ter Beek leed aan longkanker.

Lees ook:Start Vuelta in Drenthe
Lees ook:Dringen voor Turks consulaat
Lees ook:Forse boete NS voor onvoldoende presteren
Lees ook:Koning bij galapremière Nederlandse Reisopera in Enschede
Lees ook:Eberhard van de Laan wil tweede termijn als burgemeester Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>