Eberhard van de Laan wil tweede termijn als burgemeester Amsterdam

Eberhard van der Laan stelt zich beschikbaar voor een tweede termijn als burgemeester van Amsterdam. Dat maakte hij vandaag bekend. Volgend jaar zomer verloopt zijn ambtstermijn van zes jaar. Lange tijd liet de PvdA-prominent er niets over los, maar ‘met zijn populariteit hoeft hij slechts zijn vinger op te steken’, schrijft het Parool: ’wie het in de gemeenteraad in zijn hoofd haalt om voor een herbenoeming te gaan liggen pleegt politieke zelfmoord’, al heeft de gemeenteraad wel een belangrijke stem bij de benoeming.

Van der Laan werd op 7 juli 2010 geïnstalleerd als burgemeester. De gemeenteraad moet een vertrouwenscommissie samenstellen, die uiteindelijk een brief moet sturen naar de Commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes. Hij adviseert minister Plasterk van Binnenlandse Zaken, al volgt deze in de regel het advies van de gemeenteraad. Hoogtepunten voor Van der Laan waren de WK-voetbalfinale met rondvaart door de stad, de inhuldiging van de koning in 2013, twee succesvolle edities van SAIL, het bliksembezoek van Obama en naar het schijnt ‘stiekem ook’ de vier landstitels van Ajax. Dieptepunten waren er ook: de zedenzaak rond Robert M., moorden, schietpartijen en uitgeprocedeerde asielzoekers die noodgedwongen door de stad zwerven. Iconisch werd het beeld van de burgemeester met een ooglap (na een operatie) in een zaal vol boze studenten die het Maagdenhuis bezet hielden.

Lees ook:Koningsvaart in sfeer van Sail na inhuldiging 30 april
Lees ook:Museumplein wordt Oranjeplein tijdens inhuldiging
Lees ook:Eberhard van der Laan stopt als burgemeester van Amsterdam
Lees ook:Inhuldigingsfeest Amsterdam krijgt vorm
Lees ook:Amsterdam: burgemeester Van der Laan ernstig ziek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>