Reuzenwaterlelie Hortus Amsterdam in bloei

De Hortus Botanicus in Amsterdam is maandagavond tot 23.00 uur open, omdat de victoriaanse waterlelie in bloei staat. Deze koningin der waterlelies bloeit ongeveer één keer per jaar en opent zich bij schemer. Sinds 1859 is de bloem regelmatig in bloei geweest in een kas in de Amsterdamse Hortus. Sinds 2002 kweekt de Hortus als enige tuin in Nederland een Victoria in een verwarmde buitenvijver.

 

De zogenoemde Victoria Longwood bloeit twee nachten op rij: de eerste nacht wit en de tweede roze. Daarna sluit de bloem en verdwijnt onder water, waarna de volgende bloemknop langzaam bovenkomt. De bladen van een Victoria kunnen een doorsnee van twee meter halen en hebben opstaande randen. Botanicus Thaddeus Hänke uit Duitsland ontdekte de plant in 1801 in de binnenlanden van Bolivia in een zijrivier van de Amazone. In 1847 werd in Brits-Guyana een enorme waterlelie gevonden, die Victoria regia werd gedoopt, naar de toenmalige Engelse koningin.

Lees ook:Penisplant gaat maandagmiddag open
Lees ook:Leidse penisplant bloeit dit weekend
Lees ook:Leidse penisplant bloeit
Lees ook:Leidse Penisplant staat op punt om te bloeien
Lees ook:Springsnow Festival: lentesneeuw in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>