Uitverkoop januari – sla je slag ná de feestdagen

nederland19[1]Vroeger was het vaste prik: de halfjaarlijkse uitverkoop in de zomer en de winter. Dan hielden winkels opruiming (december 2015: klik hier). Vroeger moesten winkeliers in januari de inventaris opmaken, nodig voor de belastingopgave, en zagen ze meteen wat in de uitverkoop kon. Tegenwoordig houdt de computer het hele jaar door de administratie bij en is de halfjaarlijkse uitverkoop verwaterd: als je op de reclames afgaat, lijkt het vandaag de dag altijd uitverkoop. Misschien is je portemonnee nu leeg en staat je hoofd er helemaal niet naar, maar toch is het geen slecht idee om juist nu, net ná de feestdagen te gaan shoppen, want veel winkeliers doen er van alles aan om winkelend publiek te trekken.

Vaak maken winkels reclame met de Engelse term sales, maar het publiek heeft het nog altijd liever over ‘koopjes’  en ‘uitverkoop’. Zo zijn topmerken in de Bijenkorf tot wel 50 procent korting te koop. In België ligt solden, zoals onze zuiderburen de officiële uitverkoop noemen, nog altijd wettelijk vast: in de winter van 3 tot en met 31 januari en in de zomer van 1 tot en met 31 juli. Ook de Duitsers kennen tweemaal per jaar een Schlussverkauf, die in de winter begint in de laatste week van januari en in de zomer in de laatste week van juli. Vroeger waren de data in Nederland ook wettelijk vastgelegd, maar tegenwoordig mag iedere winkelier dat zelf bepalen, al houden velen traditioneel nog altijd vast aan de aloude zomer- en winteruitverkoop.

Zie ook: HEMA slaat vleugels uit

Lees ook:Uitverkoop vanaf tweede kerstdag
Lees ook:Kerstvakantie voorbij: het is uitverkoop
Lees ook:Amsterdam International Fashion Week
Lees ook:Amsterdam International Fashion Week
Lees ook:Tekort aan winterkleren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>