Slotbericht ARTZUID 2017

ARTZUID is zondag 17 september afgesloten met een bezoekersoffensief. Opmerkelijk veel belangstellenden kwamen de laatste dag van de beeldenroute in Amsterdam Zuid nog een kijkje nemen. Gedurende vier maanden konden Amsterdammers en bezoekers genieten van 90 kunstwerken op de gratis toegankelijke sculptuurbiënnale. Rudi Fuchs, kunsthistoricus en voormalig directeur Stedelijk Museum, stelde – evenals in 2015 – deze vijfde editie samen. De tentoonstelling toonde de invloed van De Stijlbeweging op de naoorlogse Nederlandse beeldhouwkunst met monumentale abstracte beelden op de Apollolaan en Minervalaan (bron: persbericht).

-

ARTZUID heeft na vijf edities een breed draagvlak verworven. Cintha van Heeswijck-Veeger, initiatiefnemer en directeur Stichting Art Zuid: “We hebben de opgaande lijn van de voorgaande edities kunnen voortzetten met positieve kritieken van de kunstcritici, toegenomen groepsrondleidingen en scholierenbezoek en het uiterst succesvolle Art Camp. Voor de volgende editie in 2019 bouwen we daarop voort. Bovendien zie ik nieuwe mogelijkheden voor spreiding van de drukte in de stad. Intensievere samenwerking met de toeristensector biedt de kans meer toeristen te bereiken, waardoor we ons steentje kunnen bijdragen aan het ontlasten van de drukke binnenstad. Mijn wens is de route als een meanderende rivier uit te breiden naar plekken waar meer ruimte is, zoals de Churchilllaan en, via Stadionplein, richting Amsterdamse Bos en Amstelveen, of in westelijke richting naar Rembrandtpark en Sloterplas.”

-

ARTZUID en kunsteducatie geslaagde combinatie
Rondleidingen met professionele kunsthistorici waren dit keer opvallend in trek. Bedrijfsuitjes, vrienden- en netwerkbijeenkomsten en familiefeestjes waren veelal de aanleiding voor het groepsbezoek. Het ‘verhaal achter de abstracte kunst’ was daarnaast voor velen een attractieve educatieve prikkel. Meer dan 120 scholen en opleidingen uit Amsterdam en de regio bezochten de beeldententoonstelling in het kader van de cultuurles. In totaal maakten ruim 16.500 scholieren uit het basis-, middelbaar en speciaal onderwijs gebruik van de gratis beschikbaar gestelde lespakketten, mede dankzij sponsoring van Rabobank Amsterdam. In het kinderatelier werden elke woensdag en in het weekend kleine kunstenaars gesmeed en het Art Camp voor kinderen was gedurende de zomervakantie een grote hit.

-

Van Heeswijck-Veeger: “Van onze educatievrijwilligers hoorde ik dat het ontzettend leuk is om kinderen rond te leiden langs de beelden. Ze zien dingen die volwassenen niet zien en gaan er met open mind in. Wandelend langs de beelden wordt hun fantasie geprikkeld, leren ze kijken en worden ze zich bewust van hun leefomgeving. Dankzij ARTZUID groeit een hele generatie Amsterdamse kinderen op met de wetenschap hoe ze met beelden moeten om gaan. Bij de start van de rondleiding vraag ik altijd “en welke regel geldt hier?” Ze roepen dan in koor: niet klimmen op de beelden!”

-

Financiering
Stichting ArtZuid ontvangt een structurele subsidie van de gemeente Amsterdam voor de organisatie van de sculptuurbiënnale. De tentoonstellingskosten worden gefinancierd uit bijdragen van sponsors, vrienden en publieksinkomsten en voor een deel uit ondersteuning van cultuurfondsen. Het bezoekerspaviljoen op de Minervalaan, bemand door vrijwilligers, was instrumenteel voor de publieksinkomsten door de horeca en verkoop van routekaarten, catalogi en ansichtkaarten. Van Heeswijck-Veeger: “Dankzij de inzet van 94 buurtvrijwilligers is het paviljoen 122 dagen open geweest om de bezoekers te verwelkomen. Amsterdam kan hier trots op zijn.”

-

Over Stichting Art Zuid
Stichting Art Zuid is een culturele organisatie opgericht in 2008 met als doel een tweejaarlijkse beeldententoonstelling van wereldklasse te organiseren in het stedenbouwkundige Plan-Zuid van architect H.P. Berlage. Inmiddels maakt de Zuidas vast deel uit van de tentoonstellingsroute. De eerste editie van ARTZUID vond plaats in 2009. De daarop volgende edities trokken gemiddeld 375.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. ARTZUID presenteert een gevarieerd aanbod van internationale moderne en hedendaagse beelden. Daarnaast heeft Stichting Art Zuid haar activiteiten uitgebreid met een doorlopend programma, gericht op kunsteducatie voor kinderen en volwassenen en met de programmering van tentoonstellingen in de Art Chapel Amsterdam, vanaf januari 2017.

-

Lees ook:Prinses Beatrix opent ARTZUID 2015 IN Amsterdam
Lees ook:Massaal scholenbezoek ART ZUID Amsterdam
Lees ook:ARTZUID 2013 in Amsterdam
Lees ook:Vijfde editie ARTZUID opent vrijdag 19 mei
Lees ook:Sculpturenroute ARTZUID 2011 in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>