Tweede Nationale Museumweek toont ‘ons échte goud’

@Erik Feenstra

De tweede Nationale Museumweek vindt plaats van zaterdag 16 tot en met zondag 24 april. Een week lang staat heel Nederland in het teken van onze museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Zo’n 500 Nederlandse musea hun pronkstukken in de schijnwerpers. In vijf gemeenten worden museale pronkstukken opgeblazen tot indrukwekkende grootte, waardoor niemand meer om ‘Ons Echte Goud’ heen kan. De Nationale Museumweek 2016 wordt dit jaar in Utrecht geopend. Daar zal dan de ‘Hondekop’ trein in blinkend goud, groot en midden in het centrum te bewonderen zijn (bron: persberichten).

Doel van de Museumweek is om een zo groot mogelijk publiek te bereiken.  Honderden musea gaan deze week het publiek verrassen, prikkelen en inspireren met kunst en erfgoed, met ons aller museumschatten: Ons échte Goud! Tijdens deze week mogen 1,2 miljoen Museumkaarthouders een museumbezoek cadeau doen. Vijf Gouden Pronkstukken worden extreem uitvergroot en in blinkend goud tentoongesteld op drukke openbare plaatsen verspreid in het hele land. Door de indrukwekkende grootte van deze pronkstukken kan niemand meer om #OnsEchteGoud heen. Passanten raken als vanzelf geconfronteerd en hopelijk ook geïnspireerd. De pronkstukken werden door 30.000 Museumkaarthouders uitverkozen.

Utrecht: ‘Hondekop’, 15-17 april, Domplein

Kampen: ‘Drinkhoorn van het Rijnschippersgilde’, 18-20 april, Vispoort

Middelburg: ‘Eva’, 19-21 april, Markt

Leeuwarden: ‘Zwaard van Grutte Pier’, 20-22 april, Wilhelminaplein

Maastricht: ‘Mosasaurus’, 21-23 april, Onze Lieve Vrouweplein

Gedurende de hele week vinden er Gouden Gesprekken plaats om uitleg en achtergrond te geven aan scholieren en omstanders over de echte museumschatten. Door prachtige verhalen te vertellen om zo iedereen toch een beetje verliefd te laten worden op de kunst in hun omgeving. Milouska Meulens en Klaas van Kruistum presenteren deze gesprekken met DJ Jeroen Nieuwenhuize in Utrecht, geschiedenisleraar vn het jaar Martijn Vermeulen in Kampen, actrice Isa Hoes in Middelburg, zanger Tim Douwsma in Leeuwarden en paleontologen Anne Schulp en John Jagt in Maastricht.

Hadassah de Boer verdiept tijdens drie rondetafelgesprekken de maatschappelijke waarde van musea, hun innovatiekracht en de kunst van het verzamelen op Sublime FM. Op 23 april vindt het laatste gesprek plaats in het Drents Museum in Assen, waarna de tentoonstelling ‘ABOVE & BEYOND’ van Daniëlle Kwaaitaal opent. Gedurende de hele week is elke op elke werkdag, na Nieuwsuur op NPO2, het programma ‘Man en Kunst’ te zien, waarin Lucas de Man de mooiste verhalen aan de mooiste kunstschatten koppelt. ‘De Klassieken’ op NPORadio4 zoekt daarbij de mooiste muziek uit.

Lees ook:Nationale Museumweek start zondag in Dordrecht met onthulling indrukwekkend grote Gouden Letterkast
Lees ook:Nationale Museumweek 2017 – Stem op uw favoriete pronkstuk
Lees ook:Ruim 400 musea doen mee aan derde Nationale Museumweek – #OnsEchteGoud
Lees ook:Nationale Museumweek opvolger van Museumweekend
Lees ook:Levensgrote Ploeger kijkt over Helmond tijdens Nationale Museumweek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>