DE OVERSTEEK creëert nieuw publiek voor 2015

IMG_20160511_184104Honderd wijkbewoners uit Amsterdam die meededen aan De Oversteek van Adelheid|Female Economy & Zina, kregen vorig theaterseizoen de mogelijkheid om voor een aangepaste prijs voorstellingen te bezoeken in Stadsschouwburg Amsterdam. De zogeheten ‘roedelleden’, die voorheen zelden of nooit een bezoek aan het theater brachten, maakten na afloop van De Oversteek maar liefst 264 keer gebruik van dit unieke aanbod. Een geheel nieuw bezoekerspubliek is hiermee aangeboord, tot groot enthousiasme van Melle Daamen, directeur Stadsschouwburg Amsterdam. ‘Dit experiment bewijst dat publiek gecreëerd kan worden’, aldus Daamen (bron: persbericht).

Het was een directe vraag van theatermaakster Adelheid Roosen aan de schouwburgen, toen zij de roedels bij het Oversteek-ontbijt aan hun zorg overdroeg. Met De Oversteek, een project waarbij wijkbewoners letterlijk in aanraking komen met ‘hun’ schouwburg, wilde zij haar ‘tweede huis’, als openbaar gebouw open stellen voor alle lagen van de bevolking. Roosen bevraagt met haar project de toegankelijkheid van de schouwburgen in ons land. In alle zeven steden waar ‘Dantons dood’ van Toneelgroep Amsterdam werd opgevoerd, verzamelde Adelheid een honderdtal mensen. Waar het publiek na afloop van de voorstelling huiswaarts keerde, bleef de roedel van 100 achter en ervoer een nacht in een voor hen nog onontgonnen gebouw. ’s Nachts rolden zij hun slaapmatjes over het podium uit, werden voorgelezen door de schouwburgdirecteur en sliepen onder de onbekende schaduwen van het grid.

De volgende ochtend stond in de foyer een ontbijt klaar, waarbij ook schouwburgpersoneel aanschoof. Een tien meter lange namenrol werd symbolisch overhandigd, waarmee de schouwburg de adoptie van haar nieuwe publiek overnam. Adelheid en de Stadsschouwburg slaan dit theaterseizoen de handen opnieuw ineen: ook in seizoen 14|15 kunnen de roedelleden tegen gereduceerd tarief een grote selectie voorstellingen bezoeken. Uit de roedel is een bel-team samengesteld dat elkaar hiervoor uitnodigt. Naast Amsterdam zijn ook de schouwburgen in de andere zes Oversteek-steden initiatieven gestart: Stadsschouwburg Utrecht, Theater aan de Parade ’s-Hertogenbosch en Theater aan het Vrijthof Maastricht bieden hun roedelleden een selectie voorstellingen tegen messcherpe prijzen. In Eindhoven werkt het Parktheater samen met haar Overstekers aan een eigen voorstelling. Koninklijke Schouwburg Den Haag en de Rotterdamse Schouwburg reikten hun roedel ambassadeurspassen uit, bieden een seizoen lang speciale acties en voordelig schouwburgbezoek.

De wijkbewoners worden nu nog deels begeleid door de theaters i.s.m. Adelheid|Female Economy & Zina, maar in de toekomst moeten zij hun weg naar de schouwburg zelf weten te vinden. Er is één constante in het werk van Adelheid Roosen: ze blijft trouw aan haarzelf. Of het nu als coproducent is voor Vara’s Nightshow, als interviewer van ‘verscholen’ mensen in de maatschappij of als schrijfster van eigen stukken. Haar basis laat zich neerzetten als: zichzelf herontdekken via de Ander. Ze breekt theaters, wijken, ziekenhuizen en continenten binnen met voorstellingen als ‘WijkSafari’, ‘MAM’, ‘Hetty&George’ en ‘Gesluierde Monologen’. Zina is een Kunst en Cultuur Platform voor Zachtmoedige Confrontatie van het Dagelijkse, soms Rauwe maar Wonderschone leven met makers uit verschillende culturen. Zina reist als nomade door eigen land, raapt verhalen op van wijkbewoners, geeft daar theatrale contouren aan en openbaart ze vervolgens aan het publiek. Zina is onder meer bekend van de WijkSafari en installaties als de Beauty Verhalen Salon en de Geweld Verhalen Karavaan.

Lees ook:Het Nationale Ballet Concerto Tournee
Lees ook:Jubileumshow Karin Bloemen in Carré
Lees ook:Toneelgroep Amsterdam: Wish you were here, over politieke (on)vrijheid
Lees ook:Jeugdtheaterfestival Lente-Uitjes in regio Utrecht
Lees ook:Acteur ‘Onderweg naar Morgen’ pleegt zelfmoord

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>