Toneelgroep Amsterdam: Wish you were here, over politieke (on)vrijheid

In de programmaserie Wish you were here gaat Toneelgroep Amsterdam dieper in op het thema vrijheid, dat dit seizoen als een rode draad door haar producties loopt. Na een avond over (on)vrijheid in relaties en een over sociale (on)vrijheid, staat op maandag 30 januari politieke (on)vrijheid centraal. De term politiek wordt in de volle breedte geïnterpreteerd: hoe geven mensen samen de publieke ruimte tussen hen in vorm? Niet alleen politici doen dit, maar iedereen die zich durft uit te spreken. Adelheid Roosen, Marli Huijer en Frank Keizer zullen hun stem laten horen over de strijdbare mens. Hoe kan een individu een verschil maken? Hoe kan de mens de huidige status quo doorbreken? Hoe organiseren we elkaar? (bron: persbericht).

Theatermaakster, documentairemaakster en schrijfster Adelheid Roosen staat bekend om haar strijdbare karakter. Aan de hand van persoonlijke verhalen weet ze op bijzondere wijze grote maatschappelijke problemen aan te kaarten. Denk maar aan het gesprek tussen Nazmiye Oral (46) en haar conservatieve islamitische moeder Havva (67) in de voorstelling Niet meer zonder jou, over wat het betekent om je tegen je geliefden strijdbaar op te durven stellen. Of het ontroerende portret over haar moeder met Alzheimer in de documentaire Mam.

Marli Huijer, bijzonder hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit beschouwt zichzelf als ‘tussendenker’: in haar denken is ze geïnteresseerd in dat wat er zich tussen mensen afspeelt. Als Denker des Vaderlands spoort ze de mens aan om zich met tolerantie, moed en nieuwsgierigheid in het publieke domein uit te spreken. Politiek dichter en essayist Frank Keizer schreef o.a. de bundel Onder normale omstandigheden. In dit debuut overstijgt hij zijn eigen leven om de (neoliberale) tijd waarin hij leeft op een niet mis te verstane wijze de maat te nemen. Het belooft een strijdbare avond te worden met gastheer Lex Bohlmeijer van de avond, waarbij gesprekken en lezingen afgewisseld worden met door TA-acteurs voorgelezen fragmenten uit o.a. The Fountainhead en Kings of war.

Lees ook:Jubileumshow Karin Bloemen in Carré
Lees ook:DE OVERSTEEK creëert nieuw publiek voor 2015
Lees ook:Typhoon wint Van Praagprijs – uitreiking op Mag Het Licht Aan op 24/9
Lees ook:Acteur ‘Onderweg naar Morgen’ pleegt zelfmoord
Lees ook:Koningin ook op 29 mei in Middelburg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>