Museum de Fundatie: juweeltje in Zwolle

In mei heropende prinses Beatrix Museum de Fundatie in Zwolle: het Paleis a/d Blijmarkt, dat dienst deed als paleis van Justitie en in 2005 openging als kunstmuseum. Bovenop het neoclassicistisch gebouw uit 1843 prijkt een ellipsvormige opbouw, ‘Het OOG’. Zwollenaren noemen het wolk, ei, ufo, zeppelin of ruimteschip. Ontwerper Hubert-Jan Henkel kreeg er op 19 oktober de Dutch Design Award voor. Het museum bezit een omvangrijke collectie beeldende kunst van Dirk Hannema (1896-1984), ooit directeur van museum Boymans in Rotterdam. Kasteel het Nijenhuis in Heino fungeert met haar beeldentuin als dependance van De Fundatie. Het museum biedt naar eigen zeggen ‘een succesvolle sandwich van laagdrempelige en specialistische kunst’.

Sinds de opening zijn werken van de afgelopen twee eeuwen uit de eigen collectie te zien op de expositie ‘Van Turner tot Appel’ en tot en met 16 maart hedendaagse kunst uit het Caribisch gebied in ‘Tropisch Koninkrijk’ en 30 sculpturen en 120 schilderijen en tekeningen van de Italiaan Marino Marini (1901-1980). Hij hoort tot de absolute top van de moderne beeldhouwkunst, maar was ook schilder en tekenaar. Vooral deze expositie is een dagtochtje naar Zwolle waard. De Hanzestad is tot eind januari ook het domein van het IJsbeelden Festival, met een combiticket met de Fundatie te bezoeken. Het museum is een juweeltje, al viel Het OOG mij eerlijk gezegd een beetje tegen. Van buiten oogt het futuristisch, maar van binnen ziet het eruit als een grof afgewerkte zolderruimte, via smalle houten trappen te bereiken. Pluspunt is de coffeecorner en de grote ramen met uitzicht over de oude binnenstad. Het museum biedt veel, misschien een beetje té veel. Naast de drie exposities zijn er bij-ruimtes ingericht met werk van Gerard ter Borch: prachtige 17e-eeuwse familieportretten, maar na het overdonderende werk van Marini was mij dat wat te veel.

Het oude gebouw is opgedeeld in twee vleugels met een opengewerkt middengedeelte. Beide ‘vleugels’ huisvesten elk een (hoofd- en bij-)expositie over twee verdiepingen. Misschien is het een idee om per verdieping één expositie in te richten. Weliswaar moet je dan via tussendeuren van de ene naar de andere vleugel, maar de overloop kan in de expositie worden geïntegreerd, iets waar een trappenhuis zich niet voor leent. Nu moet je via een kale trap naar de volgende verdieping, om je daar als het ware opnieuw ‘op te laden’ voor het vervolg op wat je net had gezien. Ik bezocht De Fundatie op kerstdag en was zeker niet de enige: een teken dat het museum aanslaat en in een behoefte voorziet. Ik was nogal eens in een regionaal museum waar je een speld kon horen vallen, maar niet in De Fundatie. En terecht, want het is een juweeltje. Na Marini en Tropisch Koninkrijk komt de tentoonstelling ‘Meer macht’, rondom de vraag of kunstenaars in deze tijd nog idealen kunnen nastreven, ‘of is de kunstwereld definitief in de klauwen van het geld beland?’ Ik kijk er naar uit!

Lees ook:Topjaar voor museum de Fundatie in Zwolle
Lees ook:Museum de Fundatie Zwolle beleeft topjaar
Lees ook:Neoclassicisme en Biedermeier in museum De Fundatie Zwolle
Lees ook:Museum Fundatie Zwolle: Zie de mens – 100 jaar, 100 gezichten
Lees ook:Tentoonstelling Paul Citroen in Zwolle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>