Neoclassicisme en Biedermeier in museum De Fundatie Zwolle

Museum de Fundatie in Zwolle huisvest van zondag 19 december 2010 tot en met 8 mei 2011 de tentoonstelling Neoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Vorst van Liechtenstein. Ruim 150 schilderijen, beelden, meubels en porselein uit de prinselijke collecties uit Vaduz en Wenen geven een overzicht van de kunst uit de periode 1775-1850. De rijke kunstverzameling hoort tot één van de belangrijkste privé-collecties ter wereld (bron: persbericht).

 

De komst ervan naar Zwolle is een unieke gelegenheid om kennis te maken met Neoclassicisme en Biedermeier. Beide stromingen bloeiden in Midden-Europa meer dan in Nederland. De deuren staan open dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Museum de Fundatie gaat mee in  revival van interesse voor  Neoclassicisme en Biedermeier in centraal-Europa. Het is voor het eerst dat de collectie in Nederland wordt getoond, na presentaties in het Liechtenstein Museum in Wenen, het Kunstmuseum in Vaduz, het Pushkin Museum in Moskou en het Kunstgewerbemuseum in Praag. De collectie wordt in 2012 definitief gehuisvest in het Liechtenstein Stadtpalais aan de Bankgasse in Wenen.

De expositie toont het kunstmecenaat van de Liechtenstein-familie en belicht het artistieke klimaat in Oostenrijk eind 18e/begin 19e eeuw:  monumentaal en heroïsch Neoclassicisme, afgewisseld met Biedermeier. Waar het Neoclassicisme macht representeert en de puurheid van de antieken nastreefde in een tijd van nationalisme, militarisme en revolutie, ontwikkelde de Biedermeier-kunst zich juist in de periode van relatieve rust tussen 1815 (de Slag bij Waterloo) en het revolutiejaar 1848 en richtte zich op het burgerlijke leven.

 

Dankzij zijn stichter Dirk Hannema heeft Museum de Fundatie enkele fraaie voorbeelden van laat 18e-eeuwse en vroeg 19e-eeuwse werken in zijn bezit en worden door de tentoonstelling in een breder perspectief geplaatst. Het pand van het museum, het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle, was voorheen een paleis van justitie en werd tussen 1837en 1841gebouwd in de voor die tijd voor gerechtshoven kenmerkende Neoclassicistische stijl.

Lees ook:Museum de Fundatie Zwolle beleeft topjaar
Lees ook:Topjaar voor museum de Fundatie in Zwolle
Lees ook:George Grosz in museum De Fundatie Zwolle
Lees ook:Humberto Tan – Poor but Proud in Fundatie en Academiehuis in Zwolle
Lees ook:Museum Fundatie Zwolle: Zie de mens – 100 jaar, 100 gezichten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>