Fries Straatfestival in Leeuwarden

Vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei 2013 is Leeuwarden in de ban van het Fries StraatFestival (2014: klik hier). Dit jaar zijn er maar liefst twee internationaal geliefde top acts te bewonderen. De Australiër Bruce Airhead laat zijn publiek lachen met zijn straattheatershow rondom, op en in een enorme ballon. Eén van de muzikale hoofdacts is het Spaanse The Excitements. Zij nemen het publiek mee naar de oorsprong van de R&B en soul en zorgen ervoor dat gedanst wordt op het Wilhelminaplein. Naast deze twee internationale topacts staat de Leeuwarder binnenstad het laatste weekend van mei  traditiegetrouw bol van de kwalitatief goede straattheateracts en prachtige muziek (bron: persbericht).

‘Met de nadruk op kwaliteit zetten we ook dit jaar weer een mooi festival neer, met voor ieder wat wils. Met internationaal geliefde namen en gewilde artiesten maken we er een waar feest voor oog en oor van’, vertelt directeur Arthur Oostvogel. ‘Ons centrale festivalplein verhuist dit jaar naar het Wilhelminaplein. Nu dit plein klaar is, is het een fantastisch decor voor veel mooie voorstellingen.’ Het festival begint op vrijdagavond rustig met muziek op het Gouverneursplein. Zaterdag wordt als altijd de volledige binnenstad op z’n kop gezet en op zondag 26 mei wordt in stijl afgesloten met straattheater op het Wilhelminaplein en muziek op het Gouverneursplein.

Uit Duitsland komt dit jaar Noah Chorny. ‘Deze acrobaat is hilarisch. Hij haalt op een enom flexibele lantaarnpaal de gekste fratsen uit’, aldus straattheaterprogrammeur Sylvia van den Berg. ‘De beeldende theatergroep Aardlek zoekt ergens in de binnenstad een mooie plek uit om een stukje natuur aan te leggen. Compleet met koeien en varkens, in het klein: zo ontstaat een luchtbeeld van Nederland. Voor kinderen zijn er ook  leuke voorstellingen en doe-dingen.’Ven den Berg: ‘Bij Krijt! kunnen ze alles doen wat ze thuis niet mogen. Het zwartwitte interieur, van stoelen tot banken en een televisie, mogen ze helemaal vol krijten.’ Lopend straattheater is er van de straattheatergroep Krist Doo: twee gigantische rotsfiguren die interactie zoeken met het publiek. Ook leuk is de lopende act is van Big Bugs, aldus Van den Berg: Drie enorme kevers die onder begeleiding van een boswachter over het Wilhelminaplein kruipen.’

Naast straattheater is er volop muzikaal vertier. De Memphis Maniacs sluiten dit jaar ‘muzikaal op op het Gouverneursplein, gelijktijdig met The Excitements dit op het Wilhelminaplein. ‘Eins Zwei & the Parallel Cinema is een twintigkoppige indieband die zaterdag een ode brengt aan de Indiase filmindustrie. Jungle by Night mixt zaterdag op het Wilhelminaplein  afrobeat, ethiojazz, funk, dub en rock met elkaar. Jungle by Night stond op Lowlands en North Sea Jazz en speelde drie keer in een uitverkocht Paradiso. Daarnaast spelen op het Hofplein straatmuzikanten. ‘Met Juan Caldarado en zijn trio Sangre Latina en The Bucket Boyz hebben we al twee goede straatmuzikanten gevonden’, aldus Van ’t Veer.

Lees ook:Les Freres Carton, Jett Rebel en Chef’Special hoofdacts Fries StraatFestival 2014 in Leeuwarden
Lees ook:Fries StraatFestival 2015 in Leeuwarden
Lees ook:Visserijfeesten Breskens 2010
Lees ook:Zonneveld: kunstmatige berg in Nederland kan wel
Lees ook:Fries Straatfestival in Leeuwarden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>