Les Freres Carton, Jett Rebel en Chef’Special hoofdacts Fries StraatFestival 2014 in Leeuwarden

De Franse straatartiesten Les Freres Carton, Jett Rebel en Chef’Special zijn de hoofdacts op het Fries StraatFestival (2015: klik hier). Van 23 tot en met 25 mei zetten zij en vele andere acts de binnenstad van Leeuwarden weer op z’n kop. Ieder jaar staat in het laatste weekend van mei het eerste grote straatfestival van het seizoen in de Friese hoofdstad, met veel muziek, theater en straatartiesten op bijzondere locaties. Het Wilhelminaplein, Gouverneursplein en de hele binnenstad fungeren als decor. Het Hofplein wordt omgedoopt tot waar dans- en straatmuzikantenplein (bron: persbericht). 

Les Freres Carton zijn drie waggelende grote kisten met witte hoofden. Drie duveltjes klappen uit de kisten en verbazen het publiek met hun bizarre mimiek. Ze zuigen het publiek mee in de strijd die tussen de drie broers heerst. ‘Het is fris, vernieuwend en vooral onverwacht puur straattheater’, vertelt straattheaterprogrammeur Sylvia van den Berg. ‘Een echt duveltje uit een doosje.’ Ook Babok is volgens haar een echte aanrader. ‘Zij geven afgedankte huishoudelijke apparaten een nieuw leven. En wat voor één. Ze maken er erg leuke, niet bestaande wezens van, waar je door geroerd raakt.’ Wie van acrobatiek houdt mag Trio Satchok niet missen: ‘Zij gaan veel verder dan alleen acrobatiek. Ze gaan over hun eigen grenzen heen. Het is een onverwacht mooie voorstelling met sensationele hoogtepunten. Zoiets heb ik zelden gezien’. zei Van den Berg.

Op muzikaal gebied zijn Jett Rebel en Chef’Special de hoofdacts. Jett Rebel laat met zijn catchy pophits op zaterdagavond 24 mei het Gouverneursplein gegarandeerd dansen, springen en verlangen naar meer. Hij won de Edison Award voor beste nieuwkomer en de 3FM Serious Talent Award. Dinsdag schitterde hij in De Wereld Draait Door met ‘Purple Rain’ van Prince (die 25 mei in de Ziggo Dome staat). Chef’Special speelt dit jaar op Pinkpop en sluit zaterdagavond op het Wilhelminaplein swingend af. De vijf funkende, rappende en rockende Haarlemmers gaan ongetwijfeld een groot feest bouwen op het centrale festivalplein. ‘Met deze twee bands hebben we fantastische afsluiters voor de zaterdag binnengehaald. Chef’Special is in Nederland een van de meest gevraagde festivalbands en Jett Rebel is de grote ontdekking van het afgelopen half jaar. Erg tof’, aldus muziekprogrammeur Titus van ’t Veer.

Lees ook:Fries Straatfestival in Leeuwarden
Lees ook:Tweede Paasdag: 3FM Awards Festival in TivoliVredenburg
Lees ook:Zaterdag 14 en zondag 15 mei: LINDA.festival Hembrugterrein Zaandam
Lees ook:Slotdag Serious Request: komt er een nieuw record aan?
Lees ook:Leeuwarden maakt zich op voor slotdag Serious Request

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>