Kasteel de Haar koopt kunstcollectie familie

Baron Etienne van Zuylen (1860-1934) en zijn vrouw Hélène de Rothschild (1863-1947) woonden één maand per jaar op Kasteel de Haar in het Utrechtse Haarzuilens. Om het verblijf te veraangenamen, omringden zij zich met voorwerpen van beroemde kunstenaars. De nazaten van de baron verkopen de hele collectie woensdag 7 november aan de stichting Kasteel de Haar, die het slot beheert als particulier museum. Zo blijft de collectie, met een geschatte waarde van ruim 10 miljoen euro, in het kasteel en wordt het niet over de hele wereld verspreid.

 

Volgens kenners is de collectie uniek voor Nederland. Vanaf volgend jaar kan het publiek telkens wisselende delen van de collectie bekijken, om te beginnen met het uitgebreide tafelzilver. Vanaf 1892 werd een neogotisch kasteel gebouwd op de kasteelruïne, waarvoor de baron en zijn vrouw architect Pierre Cuypers in huis haalden. Cuypers ontwierp ook het meubilair en de ornamenten. Het paar woonde er ieder jaar september en nodigden tal van gasten uit, een traditie die de nazaten in ere hielden. Zo logeerden onder meer Maria Callas, Brigitte bardot, en Roger More op het kasteel.

Lees ook:Architectuurtoer: Cuypers en de Amsterdamse School
Lees ook:Architectuurtour Amsterdam: Cuypers en de Amsterdamse School
Lees ook:Zondag 8 november 2015 Architectuurtour Cuypers en De Amsterdamse School
Lees ook:Lichtjesavond Sprookjes van De Haar
Lees ook:Geen kasteel voor ‘Terror Jaap’ uit Gouden Kooi

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>