Barbie en Fisher Price in museum Hoorn

Het is geen bewuste keuze maar feit is dat er op dit moment twee bijzondere collecties van Hoornse verzamelaars te zien zijn in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. In het nieuwe onderkomen, de voormalige gevangenis op het Oostereiland, toont het museum nu een Barbie-collectie van een Hoornse en een Fisher Price collectie van een Zwaagse verzamelaarster. Op de nieuwe locatie krijgen verzamelaars de ruimte in de gevangenisgang (bron: persbericht).

 

De gang heet nu Verzamelgalerij en in samenwerking met het tijdschrift Antiek & Verzamelen en de VerzamelaarsJaarbeurs kunnen verzamelaars daar geregeld hun collecties tonen. Nu van Barbie en Fisher Price. Laura Bas toont haar Barbie objecten uit de jaren ’60 en ’70, met naast poppen alles wat erbij hoort: originele verpakkingen, accessoires, kleding en kartonnen displays. Een collectie die de historie van Barbie, Ken en Skipper vertelt en uniek is voor Nederland. Haar collectie blijft als bruikleen in het museum, maar is nu tijdelijk tot eind januari 2012 in een ruime opstelling te zien.

 

Met Sinterklaas in aantocht duikt Fisher Price weer op, maar weinigen weten dat dit speelgoedmerk al tachtig jaar bestaat. Vroeger werden de beroemde trekhondjes en telefoons van hout gemaakt, sinds de jaren ’60 vooral van plastic. Vaak spelen meerdere generaties met het speelgoed en sommige ouders kunnen er helemaal geen afstand van doen. Zoals Anja Hartog uit Zwaag die het Fisher Price van haar kinderen niet de deur uit wilde doen en één van de grootste Fisher Price verzamelaars van ons land werd. Een groot deel van haar collectie is nu in het Museum van de Twintigste Eeuw te zien, aangevuld met oudere objecten uit de verzameling van de Amerikaanse producent Mattel.

 

Daarnaast zijn nog twee tentoonstellingen in het Hoornse museum te zien: ‘On the Move’ toont alles wat wielen heeft: kinderwagens, driewielers, bromfietsen en veertig gerestaureerde trapauto’s uit de jaren 40, 50 en 60. ‘Mona Lisa Mania’ is een verzameling Mona Lisa objecten; allesbehalve het originele schilderij. Op de nieuwe locatie Oostereiland is het museum iedere dag open, dus nu ook op maandag. Omdat nog niet alle zalen open zijn, krijgt elke bezoeker dit najaar een vrijkaart om later een keer terug te komen. De zalen met oude huiskamer- en keukeninterieurs, het schoolklasje en het Open Depot en de vier wisselexposities zijn nu al te zien. Medio november volgt de zaal met winkelinterieurs.

Lees ook:Nieuwe locatie Museum van de Twintigste Eeuw Hoorn
Lees ook:Barbie verzamelbeurs Haarlem
Lees ook:Museum van de 20e eeuw in Hoorn in de Krententuin
Lees ook:Museum Hoorn toont 125 Jaar Coca-Cola
Lees ook:Al 60.000 bezoekers Star Wars Expo in Hoorn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>