Jarig Wikipedia krijgt digitale collectie Amsterdam Museum

De online encyclopedie Wikipedia bestaat vandaag tien jaar. Dat wordt over de hele wereld gevierd met meer dan honderd verschillende bijeenkomsten. In Nederland vindt onder andere een debat plaats in het Amsterdam Museum (voorheen het Amsterdams Historisch Museum). Het museum doet haar hele digitale collectie cadeau aan Wikipedia.

 

Steeds meer culturele erfgoedinstellingen in Nederland werken samen met Wikipedia. Zo stelden het Nationaal Archief, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Tropenmuseum beeldmateriaal uit hun collecties beschikbaar voor gebruik in de encyclopedie. De beelden worden gebruikt om artikelen te illustreren en gebruikers van de site kunnen informatie over de foto’s toevoegen.

 

Wikipedia ging op 15 januari 2001 de lucht in: aanvankelijk alleen in het Engels, maar een half jaar later ook in het Nederlands. Inmiddels telt de Nederlandse ‘tak’ meer dan 650.0000 artikelen. Wereldwijd houden zo’n 100.000 vrijwilligers meer dan 17 miljoen artikelen in 270 landen io-to-date. Maandelijks raadplegen meer dan 400 miljoen mensen Wikipedia. De oprichters van de site willen dat de groep schrijvers de komende tijd diverser wordt; op dit moment is 80 procent van de mensen die eraan meewerken man. Uit ontwikkelingslanden werken nauwelijks mensen aan Wikipedia, dat iedereen toestaat om mee te schrijve naan artikelen.

Lees ook:Groot deel collectie Rijksmuseum online
Lees ook:Hotelkamerveiling.nl viert vijfjarig jubileum
Lees ook:Van Gogh Museum verwelkomt miljoenste bezoeker eerder dan in recordjaar 2016
Lees ook:Blue Man Group in Heineken Music Hall
Lees ook:De Museumvrijwilliger is goud waard!

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Jarig Wikipedia krijgt digitale collectie Amsterdam Museum

  1. H.D.B. Go

    Persoonlijk mag ik graag de encyclopedia Wikipedia raadplegen. Helaas is de laatste tijd op mijn PC onmogelijk geworden om Wikipedia te lezen. De betreffende webpagina verschijnt even op het beeldscherm om vervolgens te verdwijnen en een hele hoop rommel achter te laten. En ergens halverwege de webpagina is dan een verminkte stuk tekst te lezen. Waar dit aan ligt? Is mijn operating systeem en browser daar debet aan? Het lijkt me sterk.
    Mijn PC draait onder Windows 98 en IE5 geupdate naar IE6.

      /   Reply  / 
  2. Erik Feenstra Auteur

    Ik vrees dat je daar een expert bij moet halen.

      /   Reply  / 
  3. Sander

    @HDB: ik mag toch hopen dat je een grapje maakt. Windows 98 met IE6? Heel grote kans dat het daar aan ligt ja.

      /   Reply  / 
    1. H.D.B. Go

      @Sander – Mogelijk? Ik vermoed dat het ligt aan het feit dat oudere webbrowsers de nieuwe opmaaktaal die strikt gecodeerd worden (XHTML) in aanloop naar XML en die geen rekening meer houden met oudere HTML opmaakregels daar debet aan is. Browsers hebben dan de neiging om toch nog iets van te maken. Blijf alléén de vraag, waarom ik tot voor korte tijd probleemloos webpagina´s van Wikipedia kan lezen.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>