De Denker gerestaureerd terug in Singer Museum

Het Singer Museum in Laren heeft het beeld De Denker terug. Het beroemde koperen beeld van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917) werd in 2007 gestolen en twee dagen later bijna onherstelbaar verminkt teruggevonden. De koperdieven waren waarschijnlijk al begonnen het beeld uit elkaar te slopen om het koper in stukken  te kunnen verkopen. De gerestaureerde Denker  gaat vandaag terug nar het Singer Museum en is vanaf 28 januari weer te zien in een bijzondere expositie.

 

Het beeld is een nieuw afgietsel. Tussen  bewaard gebleven werkmateriaal van Rodin vonden  restaurateurs het originele gipsmodel van de Larense Denker. Daarmee kon het beeld optimaal worden hersteld. Aan de restauratie werkten het Musée Rodin, de Universiteit van Amsterdam, het Rijksmuseum en het Instituut Collectie Nederland mee.

Koperdieven zijn steeds vaker uit op koperen beelden. Mede door de groeiende economieën in landen als China en India is de prijs van koper de laatste jaren sterk gestegen. Zwolle en Nijmegen haalde  bronzen standbeelden naar binnen. In Eindhoven is een koperen beeld uitgerust met een gps-systeem, zodat het bij diefstal getraceerd kan worden. Ook de spoorwegen hebben last van koperdieven. Per maand stelen dieven 15 tot 20 maal koperen leidingen langs het spoor.

Lees ook:Rodin – de Denker denkt weer in Singer Museum Laren
Lees ook:Groninger Museum: laatste kans Rodin te zien
Lees ook:Koperdieven op rooftocht langs spoor
Lees ook:Zeldzaam beeld Rijksmuseum kapot gevallen
Lees ook:Springdance Utrecht 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>