Première opera La Traviata in Amsterdam

IMG_20160505_142426De Nederlandse Opera komt deze week met één van de hoogtepunten uit de operageschiedenis: ‘La Traviata‘ van Giuseppe Verdi (1813-1901). De première vindt plaats op donderdag 9 april 2009 in het Amsterdamse Muziektheater. De wereldpremière van ‘La Traviata‘ vond plaats in 1853 in het Teatro La Venice in Venetië. Hij koos de roman ‘La Dame aux camélias’ van Alexandre Dumas (1824-1895) uit 1848 als basis: een vrouw die vrijheid en glamour belichaamt, maar op tragische wijze aan haar eind komt. Een sterke vrouw, die voor een dilemma komt te staan: het Leitmotief in alle opera’s van Verdi.

Verdi bracht het werk van Dumas samen met librettist Francesco Maria Piave terug tot een psychologisch drama dat zich in de opera ‘La Traviata‘ in essentie afspeelt tussen drie personen. Willy Decker tekent voor de regie, Athol Farmer voor de choreografie. De muzikale leiding is in handen van Paolo Carignani: hij leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koor van de Nederlandse Opera. Voor iedere voorstelling verzorgt de Nederlandse Opera een inleiding: drie kwartier voor aanvang, in de foyer op het tweede balkon van het Muziektheater. De inleidingen zijn gratis, op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Voorstellingsdata en tijden: zie website.

Lees ook:Operapremière Un Ballo in Maschera van Verdi in Amsterdam
Lees ook:Opera in het Park: gratis in Oosterpark Amsterdam
Lees ook:Operapremière Tristan und Isolde van Wagner in Amsterdam
Lees ook:Holland Festival biedt gratis Opera in het Park
Lees ook:Opera in de bioscoop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>