Operapremière Tristan und Isolde van Wagner in Amsterdam

Dinsdag 6 mei vindt in het Muziektheater van Amsterdam de première plaats van de opera ‘Tristan und Isolde’ van Richard Wagner (1813-1883). De Nederlandse Opera brengt de opera, met het Nederlands Filharmonisch Orkest en het Koor van de Nederlandse Opera. Het verhaal van de opera is van Keltische oorsprong en werd vermoedelijk in de 12e eeuw opgeschreven in het Frans. Het verhaal is over heel Europa bekend en heeft een veelgebruikt thema: heimelijke liefde, verraad en radeloosheid; uiteindelijk sterven de geliefden in elkaars armen. Op 1 juni vindt de laatste operapremière in de bioscoop plaats van dit seizoen: ‘Entführung aus dem Serail‘ in filmhuizen in het hele land (zie site).

 

Net als in ‘Romeo & Julia’, hoewel de schrijver (Shakespeare) hiervoor zijn inspiratie haalde uit een oude Griekse mythe ‘Thisbe en Pyramus’. Wagner gebruikte het thema voor zijn opera, die in 1865 in München première ging. Hij schreef zelf de tekst. Alfred Kirchner tekende voor de regie; de muzikale leiding is in handen van Ingo Metzmacher. Stig Andersen zingt Tristan, Linda Watson Isolde. De opera is de hele maand te zien in het Muziektheater in Amsterdam. Voor de exacte data zie website. Zie ook ‘Un Ballo in Maschera‘.

Lees ook:Tristan und Isolde 8 oktober live vanuit New York bij Pathé
Lees ook:Opera in de bioscoop
Lees ook:Operapremière ‘Castor en Pollux´
Lees ook:Operapremière Kát’a Kabanová
Lees ook:Holland Festival biedt gratis Opera in het Park

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>