Groningens Ontzet

Donderdag 28 augustus 2008 viert Groningen dat de stad op die dag in 1672 werd bevrijd: Groningens Ontzet (2012: klik hier). Met een kunstmarkt op de Vismarkt en stripboekenmarkt langs de Hoge der A, een paardenkeuring op de Ossenmarkt, kermis op de Grote Markt en vuurwerk. Met her en der muzikale optredens, zoals op het Poeleplein en in de Ellenbogenbuurt. Daar worden ’s middags bij de Kelnerraces om de Groningens Ontzet Prijs gestreden. Op de Grote Markt zijn wedstrijden touwtrekken. Bij Martiniplaza begint om 18.00 uur de Bommen Berendloop over 21,1 km. De kortere prestatieloop van 9 km begint om 18.45 uur op de Gasthuiskade. Vanaf 21.00 uur varen kano’s met fakkels vanaf het Hoornsediep door de grachten. Tot slot spettert vanaf 22.45 uur vuurwerk op de Drafbaan in het Stadspark, met ervoor vanaf 19.30 uur en erna tot 24.00 uur het Bommen Berend Muziek Festival. Bommen Berend was de bijnaam van de bisschop, die bij het Ontzet de stad uit werd gejaagd.

 

 

 

 

 

Het feest begint ieder jaar op 9.00 uur met het luiden van de grote klok en een concert op het carillon van de Martinitoren. Kinderen van groep 8 doen mee aan een vossenjacht in de vorm van een speurtocht in de binnenstad tijdens van de belegering in 1672. Op de Westerkade vinden de Ontzettende Spelen plaats om De grote prijs van de Stad Groningen. Op de Vismarkt loopt de voorstelling ‘Peerd’. In het Stadspark komt ‘Peerdenspul’: wedstrijden met tuig, springruiter –en dressuurpaarden en tussendoor shows, zoals met collies die schapen en ganzen bijeen moeten drijven. Rond de Harmonie is een minikermis en poppenkast voor de kleintjes. ’s Avonds spelen op de Vismarkt drumbands en fanfareorkesten en op de Ossenmarkt verzorgt het Noord Nederland Orkest met het Noord Nederland Concert Koor het 28 augustusconcert, waarbij het publiek mag meezingen.
Zie ook ‘Noorderzon Festival‘.

 

 

 

 

Lees ook:Groningens Ontzet 2010
Lees ook:Groningens Ontzet 2009
Lees ook:Groningens Ontzet 2014, Bommen Berend
Lees ook:Vrijdag 28 augustus: Groningens Ontzet 2015
Lees ook:Gronings Ontzet 2012

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Groningens Ontzet

  1. Pingback: Vesting Spectaculum Bourtange | Eropuit

  2. Pingback: Noorderzon festival Groningen in Italiaanse sfeer | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>