Groningens Ontzet 2009

Vrijdag 28 augustus 2009 viert Groningen dat het die dag in het rampjaar 1672 werd bevrijd: Gronings Ontzet; ‘stadjers’ zeggen ‘Groningens’ (editie 2012: klik hier). De stad staat bol van activiteiten, zoals muzikaal vertier, markten, de Ontzettende Spelen, hippische sporten, de Bommen Berendloop, kermis en vuurwerk. De dag begint met het luiden van de klokken van de Martinitoren om de ‘stadjers’ te wekken, een serenade vanaf de toren en een carillonconcert. Op de Ossenmarkt begint ‘s morgens de Paardenkeuring. Op de Grote Markt staat van woensdag tot en met zondag de zomerkermis. De jaarlijkse Ontzettende Spelen vinden plaats op de Westerkade: een spellencircuit voor teams van minimaal acht personen. Het geplande Ontzettende Muziekfeest aan de Westerhaven gaat wegens werkzaamheden niet door.

 

De Historische Vossenjacht leert schoolkinderen hoe het was om in 1672 te leven in de belegerde stad. De personages uit de vossenjacht vertellen daarna over die tijd op het Waagplein. Om 11.00 uur begint op de Hoge der A de Stripboekenmarkt, de Kunstmarkt langs de Kleine der A en kindervertier rond het Harmonieterrein. Bij de Korenbeurs zijn demonstraties met modelbootjes in een waterbassin. Op het Waagplein bewerkt een kettingzaagkunstenaar boomstammen. In de Ellenbogenbuurt zijn ‘s middags de kelnerraces om de Groningens Ontzet Prijs. Het en der staan dertig ‘leventege standbeeldn’ en is ‘s avonds muzikaal vertier: de ‘Lutje Taptoe’ op de Vismarkt, brassbands op het Waagplein, het Noord Nederlands Orkest met het 28 augustusconcert op de Ossenmarkt en bands op het Poeleplein en in de Kromme Elleboog. Ondertussen varen verlichte boten door de ‘diepen’.

 

Om 18.00 uur beginnen hardlopers aan de Bommen Berendloop vanaf Martiniplaza en de Gasthuiskade aan de halve marathon (21,1 km) en de trimloop van 8 km. Bommen Berend was de bijnaam van de prins-bisschop van Münster, die in 1672 vergeefs probeerde de stad Groningen in te nemen. In het Stadspark vindt de 7e editie plaats van het Bommen Berend Muziekfestival, met afsluitend vuurwerk op de drafbaan. Het jaarlijkse 28 augustus debat aan de vooravond van de 28ste gaat niet door. De 135 jaar oude Vereeniging voor Volksvermaken, sinds 1974 Koninklijk, ruimt in haar programmering altijd plaats in voor hippische sporten: ‘t Peerdenspul in het Stadspark, met wedstrijden tuigpaarden, springruiter -en dressuurwedstrijden en verschillende shows.

Lees ook:Groningens Ontzet 2010
Lees ook:Groningens Ontzet
Lees ook:Groningens Ontzet 2014, Bommen Berend
Lees ook:Vrijdag 28 augustus: Groningens Ontzet 2015
Lees ook:Groningens Ontzet: vrijdag 26 t/m zondag 28 augustus

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Groningens Ontzet 2009

  1. rob

    <<>>> ??????????????????
    was het niet uit handen van de bisschop van munster? onze welbekende bommend berend die zo graag zuurkool met spek luste.

      /   Reply  / 
  2. erik feenstra

    Oeps, dank je voor de tip. Ik had ‘eventjes’ twee oorlogen door mekaar gehaald … Slordig van me!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>