Allerheiligen en Allerzielen 2010

Maandag 1 november 2010 is het Allerheiligen en dinsdag 2 november Allerzielen (2012: klik hier). Allerheiligen is voor de katholieken een hoogfeest, waarop ze hun heiligen en martelaren eren. De Anglicanen kennen het feest ook, net als de Byzantijnse Orthodoxe Kerk, maar dan op de eerste zondag na Pinksteren. In 837 riep paus Gregorius IV deze eerste novemberdag uit als gedenkdag. Tot die tijd was het een heidens feest, waarop de doden werden herdacht (de voorloper van Halloween). Allerheiligen is in veel landen een vrije dag, zoals in België, Frankrijk en delen van Duitsland, maar Nederland schafte het in 1960 af als vrije dag. De dag na Allerheiligen is het Allerzielen: dan worden de overledenen herdacht. De nabestaanden plaatsen bloemen op graven en vaak worden in familiekring pannenkoeken gebakken.

 

Allerzielen stamt uit de Benedictijner kloostertraditie van Cluny, waar het waarschijnlijk in de 10e eeuw al werd gevierd. In de 13e eeuw kreeg deze dag de naam Allerzielen. Het kan het christianiseren van het Keltisch feest Samhain, de voorloper van Halloween: in de Keltische kalender was de nacht van 31 oktober oudejaarsnacht. Dan kwamen geesten van gestorvenen terug en probeerden in levende lijven te glippen. Mexico kent op beide dagen de ‘Día de los Muertos’ (dag van de doden). Deze dag vindt haar oorsprong in indianenculturen: voor onder andere de Azteken en Maya was het gebruikelijk de voorouders en dus de doden te vereren. Dat gebeurde de hele maand augustus, maar na de komst van de Spanjaarden werd het feest verplaatst naar Allerheiligen. In mindere mate komt het ook voor in de rest van Latijns Amerika, de Verenigde Staten en de Filippijnen.

Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen – 1 en 2 november 2015
Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen 2013
Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen 2016
Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen 2011
Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>