Allerheiligen en Allerzielen 2013

Vrijdag 1 november is het Allerheiligen en de dag erop Allerzielen. Op Allerzielen worden de overledenen herdacht: nabestaanden bezoeken graven en in familiekring worden pannenkoeken gebakken.  Allerheiligen is een katholiek hoogfeest, waarop alle heiligen en martelaren worden geëerd. Ook de Anglicaanse Kerk kent het feest, net als de Byzantijnse Orthodoxe Kerk, maar dan op de eerste zondag na Pinksteren. In 837 riep paus Gregorius IV de eerste november uit als gedenkdag. Daarvoor was het een heidens feest, waarop de doden werden herdacht (de voorloper van Halloween). Allerheiligen is in veel landen een vrije dag; in Nederland niet meer sinds 1960.

 Allerzielen stamt uit de Benedictijner kloostertraditie van Cluny, waar het waarschijnlijk in de 10e eeuw al werd gevierd. In de 13e eeuw kreeg deze dag de naam Allerzielen en was mogelijk de ‘verchristelijking’ van het Keltisch feest Samhain, de voorloper van Halloween: in de Keltische kalender was de nacht van 31 oktober oudejaarsnacht. Dan kwamen geesten van gestorvenen terug en probeerden in levende lijven te glippen. Mexico kent op beide dagen de ‘Día de los Muertos’ (dag van de doden). Deze dag vindt haar oorsprong in indianenculturen: voor onder andere de Azteken en Maya was het gebruikelijk de voorouders en dus de doden te vereren. Dat gebeurde de hele maand augustus, maar na de komst van de Spanjaarden werd het feest verplaatst naar Allerheiligen. In mindere mate komt het ook voor in de rest van Latijns Amerika, de Verenigde Staten en de Filippijnen.

Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen – 1 en 2 november 2015
Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen 2016
Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen 2011
Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen 2012
Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>