Euromast halve eeuw oud

IMG_20160609_125158Donderdag 25 maart 2010 is de Rotterdamse Euromast een halve eeuw oud. Dan is het precies vijftig jaar geleden dat prinses Beatrix de uitkijktoren opende. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft het tot rijksmonument verklaard: de topattractie is volgend de dienst ‘een essentieel toonbeeld van de wederopbouw van na de oorlog’. Het groeide uit tot het silhouet van de havenstad die na de oorlog door Duitse bombardementen voor een groot deel in puin lag. Het jubileum wordt gevierd met een speciale postzegel, een boek en een tentoonstelling.

 

De Euromast werd gebouwd voor de Floriade 1960 in de havenstad. Architect Hugh Maaskant (1907-1977) ontwierp het bouwwerk vlak bij de ingang van de maastunnel: een betonnen paal met op bijna honderd meter hoogte een paviljoen. Hij was dé architect van de wederopbouw en ontwierp menig Rotterdams nieuwbouwproject, zoals het Wereldhandelsgebouw naast het Centraal Station en de Zuidpleinflat: beiden inmiddels ook rijksmonument. Ook de Pier van Scheveningen (1961), het Amsterdamse Hilton Hotel (1962) en het Provinciehuis in Den Bosch (1971) zijn van zijn hand.

 

 In 1970 werd de Euromast verhoogd, zodat de toren nog altijd over de nieuwe wolkenkrabbers uitreikt. Bovenop het restaurant kwam de Space Tower: een tweede zuil met de Euroscoop, een draaiende lift die naar 185 meter hoogte leidt. Op de zender in Lopik en een paar schoorstenen na, is de Euromast het hoogste gebouw van Nederland. Nog wel, want de gloednieuwe Maastoren komt met 165 meter al aardig in de buurt en er zijn plannen voor een toren bij de Zalmhaven die met mast 212 meter hoog moet worden. In 2001 waren er plannen om de toren uit te bouwen 400 meter hoog. Dat ging niet door, maar in 2008 kwam het idee om de toren naar 370 meter te verhogen. Dat wordt nog onderzocht.

 

Mensen die dit jaar ook vijftig worden, krijgen op vertoon van hun identiteitsbewijs gratis toegang tot de Euromast. In verband met de verjaardag is de toren 25 maart gesloten voor het publiek, maar op 27 maart krijgen de eerste 500 bezoekers een gratis gebakje bij een kop koffie of thee. Tickets: zie website.

Lees ook:Het gaat niet goed met de Utrechtse Domtoren
Lees ook:Steigertrap op Stationsplein markeert 75 jaar Wederopbouw Rotterdam
Lees ook:Je kan weer abseilen en tokkelen van de Euromast!
Lees ook:Netten rond ‘matig onderhouden’ Domtoren in Utrecht
Lees ook:Rotterdam krijgt hoogste woontoren van de Benelux

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>