Maritiem ‘s-Hertogenbosch 2009

Vrijdag 18 tot en met zondag 20 september 2009 vindt voor de 17e keer het tweejaarlijkse binnenvaartevenement Maritiem ‘s-Hertogenbosch plaats (editie 2011: klik hier). Wat in 1977 begon als feestje met 18 schepen, groeide uit tot een  festival met ruim 500 klassieke vaartuigen  en  150.000 bezoekers. Naast historische schepen biedt het festival een uitgebreid programma met openluchtconcerten, shantykoren, een accordeonfestival,  Zeeliederen Songfestival, braderie, presentaties, exposities, voorstellingen, kindervertier en culinaire genoegens. Een paar highlights: vrijdag varen de schepen de stad binnen. Vrijdagavond is op de Citadel het openingsconcert met Danny de Munk en het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht ‘Bereden Wapens’, met afsluitend vuurwerk.

 

Zaterdag en zondag is de braderie, kunnen antieke schepen in de Binnenhaven worden bezichtigd en treden shanty -en visserskoren op. Zaterdagmiddag vindt de sponsoractie ‘eendjesrace’ plaats over de Stadsdommel. ‘s Avonds is op drie podia in de Orthenstraat het Zeeliederen Songfestival en op de Citadel het Maritiem Promconcert. Zondagmiddag is op de Citadel als afsluiting opnieuw een Maritiem Promconcert. De historie van de binnenvaart en de Bossche wateren zijn de hoofdingrediënten voor Maritiem ‘s-Hertogenbosch. De stad dankt haar charme voor een groot deel aan water en is aan en over het water gebouwd met de Aa, de Dommel, de Dieze en de Maas als natuurlijke waterlopen. Bij gevaar kon de stad zich beveiligen door de omgeving onder water te zetten. Nog steeds vormen de vrijwel intacte stadsgrachten en de Binnendieze historische trekpleisters. De Zuid-Willemsvaart vormt al 180 jaar een belangrijke vaarweg naar het achterland. Ten slotte zijn er de vele plassen die ontstonden door afgravingen ten behoeve van stadsuitbreidingen.

Lees ook:Maritiem feest in Den Bosch
Lees ook:Maritiem ‘s-Hertogenbosch 2013
Lees ook:Prinses Margriet opent Maritiem ‘s-Hertogenbosch 2015
Lees ook:Maritiem ’s-Hertogenbosch 2011
Lees ook:Grachten Festival Meppel 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>