t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen: tot en met 29 oktober

@Erik Feenstra

Bij de Beeldentuin in Garderen opende op vrijdag 14 april de negende editie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn, het grootste zandsculpturen evenement van Nederland, te zien tot en met 28 oktober. Buiten vind je tal van zandbeelden, maar ook binnen kun je terecht voor indrukwekkende zandcreaties die allemaal in het teken staan van het thema ‘Erop uit in eigen land’. In één van de overdekte ruimtes vind je zelfs gekleurde zandbeelden, iets wat ’t Veluws Zandsculpturenfestijn niet eerder heeft gedaan (bron: persbericht).

Nieuw: gekleurd zand
In één van de overdekte ruimtes vind je zo’n 40 zandsculpturen die stuk voor een gezelschapsspel uitbeelden. Want ook spelletjes spelen doen we tijdens de vakantie maar al te graag. Om de spellen nog beter tot z’n recht te laten komen, hebben de carvers van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn dit jaar bedacht dat het leuk zou zijn om met kleuren te werken. En… dat is bijzonder goed gelukt? Als het zandbeeld af is, mengen de carvers wat zand met een kleurstof. Dit mengsel brengen ze er later dan op zodat het zandbeeld bijzondere kleuraccenten krijgt. Nieuwsgierig? Kom dan een kijkje nemen. Weet jij alle spelletjes te raden (als je in deze ruimte loopt, ga je vanzelf meedoen), dan maak je bovendien kans op mooie prijzen. Veel kijk- en puzzelplezier!

Nieuw: verlichte zandsculpturen 

Nederland kent ontelbaar veel mooie plekjes. En… juist al die prachtige gebouwen, streken en bekende attracties die Nederland rijk is, worden dit jaar uitgebeeld in zand. Maar… ’t draait niet alleen om bekende gebouwen. Want helemaal in de sfeer van het thema ‘Erop uit in eigen land’ word je bij binnenkomst direct geconfronteerd met allerlei herkenbare vakantiesituaties, die op grappige wijze worden uitgebeeld in het zand. Nieuw dit jaar is ook een ruimte waar je zo de nacht inloopt. Via een speciale route wandel je langs prachtig verlichte sculpturen. Achter ramen zie je lichtjes branden en torens zijn prachtig uitgelicht.

Bijzonder dagje uit

Het complete park is fraai aangekleed met decoratiemateriaal, bloemen en prachtige muurschilderingen. En… naast heel veel zandsculpturen, zowel binnen als buiten, vind je op terrein ook een expositieruimte waarin je je waant in het Rijksmuseum. Hier hangt dan ook de Nachtwacht op ware grootte en schilderijen van andere beroemde meesters. Kunstschilder Jacob Tuijn uit Emmen heeft alle schilderijen tot in detail nageschilderd. Een andere ruimte is ingericht waar schilderijen van de Friese kunstschilder Wiebe van der Zee, vooral bekend van zijn aquarellen van koeien en andere boerderijdieren, zijn te zien. Want… ook koeien zijn oer-Hollands! Kortom: ’t Veluws Zandsculpturenfestijn staat garant voor een leuk en compleet dagje weg. Ook Zoover denkt er zo over, want op hun website vind je de origineelste dagjes uit voor in de meivakantie.

Bloemenpracht

Op het terrein van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn raak je niet uitgekeken. Vanuit een gezellig straatje, waar achter verschillende etalages de mooiste zandsculpturen schuilgaan, loop je zo de Veluwse bossen in. Zie hoe de Veluwe groots is nagebootst, waarbij de natuur van buiten naar binnen is gebracht, inclusief dieren, geluiden en zandsculpturen. Gun daarna je benen even wat rust in het sfeervolle restaurant om vervolgens het buitenterrein te betreden, dat door Rob Verlinden is omgetoverd tot een kleurige bloemenzee, zodat alle zandsculpturen nog beter tot z’n recht komen. Neem op het terras een kop koffie of werp van bovenaf een blik op de bijzondere werken door plaats te nemen in een van de karretjes die over de monorail rijden (leuk voor jong én oud). Zo zie je nog meer details en ervaar je hoe bijzonder alle werken samen zijn.

Woonaccessoires, woondecoraties, meubelen, cadeautjes en nog veel meer

Het voorjaar is dé tijd dus om je tuin op te fleuren. De Beeldentuin biedt bijzonder mooie (tuin)beelden en (onder nostalgische houten overkappingen) de leukste tuindecoraties. Binnen vind je een woonwinkeldorp verdeeld over twee verdiepingen met alles voor in huis! Achter oude geveltjes gaan compleet ingerichte kamers in verschillende thema’s schuil. Verwonder je over de enorme hoeveelheid aan woonaccessoires, woondecoraties, meubelen, cadeautjes en nog veel meer. Je vindt er grote, maar ook minder bekende merken.

Kom eens langs voor een high tea

Zin in een high tea, een kopje koffie, een lekker belegd broodje of meer? Bij Brasserie-Lunchroom de Rozentuin op de begane grond van het nostalgische woonwinkeldorp zit je sfeervol, op je gemak en kun je bijkomen van het shoppen. Geniet van de prachtige ruimte, maar zeker ook om de toegewijde bediening door onder andere mensen met een verstandelijke beperking.

Prijs & openingstijden

’t Veluws Zandsculpturenfestijn is maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur (zondag is het gesloten). De toegangsprijzen bedragen:
- 0 t/m 5 jaar: gratis
- 6 t/m 12 jaar: € 4,50
- 13 jaar en ouder: € 9,50
-

Lees ook:Bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ontdek je Nederland in één dag
Lees ook:Ook buitenlanders, waaronder veel Japanners, weten ‘t Veluws Zandsculpturenestijn te vinden!
Lees ook:‘t Veluws Zandsculpturenfestijn 2016 – thema: de wereld van Rien Poortvliet
Lees ook:Veluws Zandsculpturenfestijn 2012
Lees ook:Woodcarving demonstraties bij de Beeldentuin in Garderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>