Sinterklaasfeest op de Waddeneilanden – net even anders

Het Sinterklaasfeest op of rond 5 december op de Waddeneilanden is net even anders dan ‘op de vaste wal’, zoals de eilandbewoners de rest van Nederland noemen. Als de toeristen zijn vertrokken, zijn de eilanders onder elkaar en vieren op geheel eigen wijze feest. Niet zoals op het vaste land, maar een feest waar de mannen verkleed, gemaskerd en met verdraaide stemmen over straat lopen, om niet herkend te worden, geesten weg te jagen en vrouwen en kinderen schrik aan te jagen. De feesten staan niet op de officiële evenementenlijsten, omdat de eilanders het feest het liefst onder elkaar vieren. Later komt iedereen samen op een slotfeest en wordt onthuld wie wie was.

Op Vlieland zijn ze op Sinterklaasavond welkom in openstaande huizen, in de hoop ze tot spreken te krijgen om ze te ontmaskeren. Meestal lukt dat niet en houden de mannen de kiezen stijf op elkaar. Op Ameland wordt met Sinterklaas op vrouwen gejaagd: Sunneklaas. Als vrouwen verklede mannen jagen op Germaanse goden op vrouwen. Rondvijf uur trekken ze er met knuppels op uit, blazen op hoorns en jagen vrouwen en kinderen naar binnen. Wie buiten blijft , kan slaag krijgen. Is een huis niet geblindeerd en brandt er licht, dan slaan de mannen de ruiten in. Tijdens Sunneklaas heerst duisternis op straat. Op Schiermionnikoog heeft Sinterklaas Klozum, en ook hij loopt zo onherkenbaar mogelijk rond. Op de avond voor Sinterklaas trekken de kinderen eropuit, op 5 december volwassenen. Als de deur op een kier staat, is iedereen welkom. Op dit eiland mogen ook vrouwen verkleed rondlopen. Op Terschelling heten de verklede mannen Sunderums. Zij trekken er op 6 december op uit om de kwade geesten uit schoorstenen te verjagen. Later werd dat samengevoegd met Sinterklaas, maar hier loopt de grootmoeder van de Sint met de Sundrums mee. Vroeger zaten kinderen achter de meubels te bibberen wanneer de oude tante binnenkwam. Cadeautjes werden niet uitgedeeld, maar met een beetje geluk wel wat snoep. Op Terschelling verkleden ook vrouwen zich wel eens, al stellen oude eilanders dat niet op prijs. Texel kent Nieuwe Sunderklaas (Jonge Sinterklaas) op 5 december en Ouwe Sunderklaas op 12 december. Het tweede feest heeft een lange traditie op het eiland waarbij de eilanders zich onherkenbaar vermommen, een onherkenbare stem opzetten en langs de deuren gaan om elkaar in de maling te nemen. Ook de actualiteit wordt op de hak genomen. Daarna wordt lang doorgefeest en onthuld iedereen wie wie was.

Lees ook:Sinterklaasfeest op de Waddeneilanden: net even anders
Lees ook:Waddeneilandbewoners vieren Sint liefst zonder pottenkijkers
Lees ook:Sinterklaas op de Waddeneilanden: Sunderklaas, Klozum, Opkleden en Sunderums
Lees ook:Waddengebied viert Sinterklaas op eigen wijze, liefst zonder pottenkijkers ‘van de vaste wal’
Lees ook:Feesten en vuurwerk tijdens de jaarwisseling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>