Kerststad Valkenburg

Het Zuid Limburgse Valkenburg aan de Geul is tot aan de kerstdagen ondergedompeld in romantische sferen, tijdens Kerststad Valkenburg (2012: klik hier). De Gemeentegrot, met de ingang aan de voet van de Cauberg, herbergt voor de 24e keer een kerstmarkt. Met haar tientallen kilometerslange gangenstelsel vormen de grotten de oudste en grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Kerstmuziek zorgt voor sfeer en in en buiten de grot is gedacht aan hapjes en drankjes. Openingstijden en entreeprijzen: zie website. Ook de Fluwelengrot biedt een kerstmarkt, maar dan als kerstbelevenis: het grootste betaalde ondergrondse kerstevenement van Nederland. Thema dit jaar is ‘Christmas Elves’ met sprookjestaferelen uit ‘A Christmas Carol’ (Scrooge) van Charles Dickens.

Daarnaast is er een sprookjesachtig verlichte kerstgrot met wandschilderingen, sculpturen en een 18e-eeuwse kapel, stands met kerst –en cadeauartikelen, oude ambachten en een ‘Winter Wonderland Restaurant’. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de organiserende Stichting Kasteel van Valkenburg, die daarmee de Kasteelruïne en de Fluwelengrot in stand houdt. Tot en met 23 december vertrekt er iedere woensdagavond om 19.00 uur en zaterdagavond om 19.30 uur een kerstparade met versierde en verlichte praalwagens, dansers en animators door het centrum (alleen niet op Sinterklaasavond 5 december). Bij slecht weer gaat het niet door: dat wordt een uur tevoren aangekondigd. Professor Falckenstein vormt met zijn mobiele lichtshow, de ‘Magicalibration’, de rode draad bij verschillende activiteiten, waaronder de parade. Vijf gerenommeerde horecazaken verzorgen een Route d’Amuse: een wandeling door het Geulstadje langs deze zaken met een aantal lekkere amuses. Voor kinderen is er een amusewandeling met speurtocht.

Lees ook:Kerststad Valkenburg 2010
Lees ook:Kerststad Valkenburg 2012
Lees ook:Kerststad Valkenburg 2011
Lees ook:Kerststad Valkenburg: een van Europa’s oudste en beroemdste kerstmarkten
Lees ook:Kerststad Valkenburg 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>