Deventer groenste stad – Elburg groenste stadje

Woensdag 10 november 2010 is Deventer uitgekozen tot groenste stad  en Elburg tot groenste stadje van Nederland. Dat bleek bij de prijsuitreiking in Vlaardingen. De jury van de Entente Florale, de nationale groencompetitie, prees bij Elburg   de combinatie  van cultuurhistorie met groen, de burgerparticipatie en samenwerking met Stichting Landschapselementen. Deventer heeft een mooi buitengebied met uiterwaarden en landgoederen op relatief korte afstand van het centrum.

 

De oude parken in de Hanzestad aan de IJssel zijn prachtig gerestaureerd en bewoners zijn zeer betrokken bij beheer en schoonhouden van het openbare groen. Deventer en Elburg vertegenwoordigen Nederland volgend jaar in de internationale Entente Florale, waaraan door 12 Europese landen meedoen. In de categorie groenste stad delen Eindhoven en Ede de tweede plaats, Nijmegen en Heerhugowaard de derde. In de categorie groenste dorpen of kleine steden kreeg Bladel (ten zuidwesten van Eindhoven) het zilver en Broek in Waterland samen met Joure het brons. De jury kende ook Certificaten van Bijzondere Waardering uit: Bladel kreeg het certificaat voor perfect onderhoud, Broek in Waterland voor  behoud van het historische groene karakter, Ede voor het natuurgroen binnen de stad, Eindhoven voor  duidelijke visie en beleid, Nijmegen voor participatie van de bevolking, Heerhugowaard voor ontwikkeling van duurzame woonwijken en Joure voor groene inspanningen voor recreatie en toerisme.  Entente Florale Nederland sloot voor de derde maal een convenant af met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voor een periode van vijf jaar. Met als thema ‘De Vitale Groene Stad’ is het doel om het woon, werk –en leefklimaat in de verstedelijkte gebieden te verbeteren.

Lees ook:Arnhem groenste stad, Sluis groenste dorp van Europa
Lees ook:Weert groenste regio ter wereld
Lees ook:Den Bosch opnieuw meest gastvrije stad van Nederland
Lees ook:Gezondheidsraad: ‘Meer groen in en om steden’
Lees ook:Sleepbootdagen Elburg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>