Gezondheidsraad: ‘Meer groen in en om steden’

Er moet meer groen komen in en om steden. De afgelopen decennia stond de aanleg van nieuwe groene gebieden op een laag pitje, terwijl recreatie in de natuur belangrijk is voor de volksgezondheid. Dat stelt de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van regering en parlement. Steden hebben ‘juridisch alle mogelijkheden’ om ruimte te maken voor groen in hun plannen.

Vrije tijd doorbrengen in het groen werkt gunstig op de gezondheid. Dat is algemeen bekend, maar in steden blijkt nou juist een tekort aan groene recreatiemogelijkheden. Dat tekort groeit: door de bevolkingsgroei en de vergrijzing willen steeds meer mensen naar buiten en hebben daar ook de tijd voor. Naast recreatie is groen goed voor afwatering en verkoeling: met toename van felle regenbuien en hete zomers geen overbodige luxe. Overigens zouden bewoners daar zelf ook wat aan kunnen doen: het is schrikbarend om te zien hoeveel mensen hun tuintje tegenwoordig compleet hebben betegeld.

Lees ook:Deventer groenste stad – Elburg groenste stadje
Lees ook:Koning Winter deelt voorzichtig eerste tikje uit
Lees ook:Strand6daagse van Hoek van Holland naar Den Helder
Lees ook:Diabeatit Run 2014: dubbele marathon voor het Diabetes Fonds
Lees ook:Strandzesdaagse 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>