Cruijff zweeft rond als planetoïde

Een planetoïde draagt sinds kort de naam Johan Cruijff. Het gaat om planetoïde 14282, die tussen de 432 en 477 miljoen kilometer van de zon tussen de planeten Mars en Jupiter beweegt. Wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar nam het initiatief en droeg de voetbalster voor vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse sport en zijn grote maatschappelijke betrokkenheid: ‘Cruijff was niet alleen een geweldig voetballer, maar zet zich met zijn Foundation in voor anderen. Daarom staat hij als eerste Nederlandse sportkampioen aan de hemel.’ 

 

Koppeschaar had het liefst een planetoïde met het nummer 14 erin gekregen, het vertrouwde rugnummer van Cruijff, maar 140014 was al vergeven. In het verleden werden al planetoïden vernoemd naar astronaut Wubbe Okkels en de schrijvers Boudewijn Büch, Godfried Bomans en Hella Haase. De Internationale Astronomische Unie (IAU) bekrachtigde het voorstel vandaag. Een planetoïde is meestal een stuk rots en kan variëren van een kleine kei tot een miniplaneet met een diameter van 1000 kilometer. Planetoïde Cruijff heeft er één van 9 kilometer; hij draait in 5 jaar, 3 maanden en 18 dagen om de zon.

Lees ook:Planetoïde vernoemd naar Miep Gies
Lees ook:Nederland Leest 2013
Lees ook:November 2015: Nederland leest korte verhalen
Lees ook:Nederland Leest 2014 – Een Vlucht Regenwulpen
Lees ook:Edison Pop 2009 in Rotterdam

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Cruijff zweeft rond als planetoïde

  1. Jan Modaal

    Cruiijf, zweeft die niet altijd rond Ajax?

      /   Reply  / 
  2. Ruimteschip

    Kunnen ze hem ook niet gelijk op die planeet plaatsen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>