Nederland Leest 2013

Nederland leest in november ‘Erik of het kleine insectenboek’ van Godfried Bomans. Nederland Leest, de landelijke campagne die op een ludieke manier het lezen wil bevorderen, duurt de hele maand (2014: klik hier). Een goed initiatief in een tijd waarin een complete bieb (van het Tropeninstituut) wordt verkwanseld aan een derdewereldland, omdat de overheid uitgerekend zo’n stuk historisch erfgoed wegbezuinigt. Iedereen wordt uitgenodigd met elkaar in discussie te gaan over één bepaald boek, dit jaar het beroemde boek uit 1940 van Bomans over het jongetje Erik Pinksterblom dat op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed instapt en in de wereld van de insecten terecht komt. Het boek is gratis voor leden van openbare bibliotheken. Ben je lid van een openbare bibliotheek, zolang de voorraad strekt. Boekwinkels verkopen een luxe editie voor 12,50 euro.

Naturalis staat bol van activiteiten die de insectenwereld van Wollewei belichten, op zaterdag 30 november gratis voor iedereen die met een exemplaar van het boek binnenkomt. Bomans (1913-1971) was een van Nederlands meest geliefde schrijvers en daarnaast bekend van radio en tv. Humor was hem niet vreemd. Legendarisch is zijn optreden in het Grand Gala du Disque in 1963, waarin hij Marlène Dietrich ontvangt (fragment op video: klik hier) en als introductie een man citeert die over haar mooie benen zei: ‘Had mijn vrouw maar één zo’n been!’ In 1971 bivakkeerde hij een week op het onbewoonde eiland Rottumerplaat. In datzelfde jaar overleed Bomans. Hij liet meer dan 60 boektitels na. In 2009 werden bijna een miljoen exemplaren uitgedeeld van ‘Oeroeg’ van Hella Haasse. In 2011 heel Nederland ‘Verrukkuluk’ van Remco Campert, vorig jaar ‘De donkere kamer van `Damocles’ van Willem Frederik Hermans.

Lees ook:Nederland Leest 2014 – Een Vlucht Regenwulpen
Lees ook:November 2015: Nederland leest korte verhalen
Lees ook:Nederland Leest 2011
Lees ook:Presentatie boek en meezing-cd ‘Dierendorpje in rep en roer’ in DierenPark Amersfoort
Lees ook:Een vlucht regenwulpen opnieuw in de bioscoop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>