Doek valt voor DSB Bank

De rechtbank in Amsterdam heeft vanmorgen de DSB bank failliet verklaard. Een drama voor West-Friesland: zo’n 1300 mensen op het hoofdkantoor in Wognum zullen worden ontslagen. De overige 700 personeelsleden blijven op het werk om lopende zaken af te handelen en moeten daarna ook naar het Arbeidsbureau. Veel bedrijven in de regio kunnen nu ook omvallen, vooral als ze leningen bij de DSB hadden lopen en nu bij andere (onwillige) banken moeten aankloppen. Veel personeelsleden hebben zelf hun geld bij de DSB Bank staan en kunnen daar nu niet bij. De sponsoring van de schaatsploeg loopt gevaar; de bouw van het Scheringa Museum in Opmeer was vorige week al stilgelegd.

 

Rechters waren uiterst kritisch, aldus een reporter van de NOS: ‘De Nederandse Bank (DNB) en het ministerie van Financiën wilden er een hamerstuk van maken, maar de rechters gaven de bank tot drie keer toe een nieuwe kans. Het faillissement is uitgesproken: DSB heeft zich gerefereerd,’ zei de rechter. Dat betekent dat de bank zich er niet tegen uitspreekt. Het vonnis zelf moet nog worden uitgesproken en de bank kan twee weken in hoger beroep gaan.

 

Bewindslieden worden nu curatoren en moeten kijken wat er van de failliete boedel nog te gelde gemaakt kan worden. Volgens een reporter van RTL 7 ‘wordt het nu een compleet circus’, rondom regelingen die DSB had getroffen met mensen met veel te hoge hypotheken. ‘Het is een drama: een bank valt niet zomaar om.’ Ook het garantiefonds van DNB moet nu snel in werking treden. Klanten met een gewone betaal -of spaarrekening tot 100.000 euro zijn er zeker van dat DNB hun geld zal uitkeren, zij het na een ingewikkelde procedure.

 

De strijd over de schuldvraag is losgebarsten. De politiek en DNB liggen onder vuur en Pieter Lakeman van Stichting Hypotheekleed is voor velen dé grote boosdoener. Zelf zei hij in een reactie ‘het leed te betreuren, maar op te komen voor ongeveer 100.000 mensen die zijn volgestopt met waardeloze, veel te dure polissen. Die mensen hoeven niet verder te procederen tegen een dwarsliggende heer Scheringa.’ Hij start vandaag met een collectieve actie tegen DNB om voor alle gedupeerden hun geld los te krijgen: ‘want die is ook aansprakelijk door het gruwelijk falen van DNB,’aldus Lakeman.

Lees ook:Doek dreigt te vallen voor DSB Bank
Lees ook:Etmaal adempauze voor DSB Bank
Lees ook:Scheringa wil parlementaire enquête
Lees ook:Scheringa collectie gaat naar museum in de Achterhoek
Lees ook:Leeg Scheringa Museum voorlopig gratis open

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Doek valt voor DSB Bank

  1. w.jakobs

    Aan wie moeten de mensen nu hun leningen aflossen??DSB bestaat niet meer dus maar niet meer de woekerhypotheken betalen

      /   Reply  / 
  2. C.P. Mulder

    “Klokkenluiders” stuiten vaak op weerstand en verwijten. Het is juist goed dat aan lieden als Scheringa c.s./e.a. Banken en Geldschieters(lees geldwolven) een halt wordt toegeroepen want anders was het “hypotheekleed en te dure (koopsom)polissen” gewoon verergerd en hadden er nog meer slachtoffers van dit soort woekeraars gevallen. Bravo Lakeman en hopenlijk trekken de Politiek, de DNB en AFM Toezichthouders hieruit nu eindelijk eens de conclusie dat de z.g. “Gentleman-agreements” met geldmagnaten geen zin hebben.

      /   Reply  / 
  3. dje

    Er is nog geld genoeg bij Scheringa laat hij het Stadion van AZ en de spelers van AZ maar verkopen dat levert weer een aantal miljoenen op en dit is dan weer goed voor de spaarders om hun spaar te goeden terug te krijgen.

      /   Reply  / 
  4. Op den Camp

    Het vertrouwenin de banken en de overheid is dus nu helemaal weg
    Je bent nergens meer veilig met je spaar centjes

      /   Reply  / 
  5. Patrick Aan de Kerk

    Vereniging PAYBACK en BEURSKLACHT bereiden claim voor op Pieter Lakeman

    De Vereniging Payback en Beursklacht, die zich beide inzetten voor de belangen van vele honderden DSB-gedupeerden, bereiden een claim voor op de heer Pieter Lakeman die in een uitzending van het programma ‘Goedemorgen Nederland’ stelde dat DSB Bank ‘failliet moet’, waarbij hij tevens alle spaarders opriep om zo spoedig mogelijk hun geld veilig te stellen en weg te halen bij de DSB Bank. Dit zou ‘het beste’ zijn voor de gedupeerden.

    Payback stelt dat de oproep van Lakeman geleid heeft tot een zogenoemde ‘bank run’. De klanten van de DSB Bank hebben binnen enkele dagen totaal van 622 miljoen euro opgenomen. De hierdoor ontstane problemen bij de DSB Bank hebben geleid tot het opleggen van een noodmaatregel. Al aan het begin van deze week werd duidelijk dat er geen redden meer aan was, waarop de bank vandaag failliet werd verklaard.

    De kans is zeer groot dat de gedupeerden, leden van onze vereniging Payback, achter het net vissen omdat de opbrengst van de faillissementboedel met velen moet worden gedeeld. Extra zuur voor de aangeslotenen van Payback en Beursklacht, aangezien er al op 2 oktober 2009 een raamwerk voor het schikkingstraject met de DSB Bank werd bereikt.

    Voor de gedupeerde leden van de vereniging Payback diende de regeling alleen nog goedgekeurd te worden door de raad van bestuur van de bank. De regeling kwam in grote lijnen erop neer dat een financiële tegemoetkoming per dossier in het verschiet lag. Door het faillissement zal er waarschijnlijk geen tegemoetkoming zijn in de financiële schade en dit zal tot gevolg hebben dat de claim bij de curator komt te liggen die hooguit leidt tot kwijtschelding van de restschuld op de effectenleaseproducten.

    Het faillissement heeft dan ook ernstige gevolgen voor de schadeclaims van de gedupeerden: De procedures worden extra gecompliceerd. Payback en Beursklacht zullen de procedures onderzoeken om deze alsnog tot een goed einde te brengen, want DSB is als bank en als tussenpersoon aansprakelijk voor alle verkochte producten. Per product en per aanbieder zal nu een individuele procedure gestart moeten worden om ook op hen de schade van de 80 procent provisie te verhalen.

    De claim wordt voorbereid door advocaat Patrick Aan de Kerk van Fides Advocaten te Groesbeek. Deze is, net als de vereniging Payback, van mening dat de stichting Hypotheekleed en Pieter Lakeman zijn aan te spreken tot vergoeding van de door de gedupeerden geleden schade als gevolg van het door de uitspraken veroorzaakte faillissement van de bank.

    Payback stelt voorts dat wat Lakeman in de uitzending heeft aangegeven verwijtbaar is en dat hij wist dat zijn oproep een faillissement tot gevolg zou hebben en dat dit ook zijn uitdrukkelijke bedoeling was.

    De DSB Bank kampte al lange tijd met imagoschade als gevolg van de vele tegen haar ingediende schadeclaims. De situatie van vlak voor de uitspraken van Lakeman was dermate precair dat Lakeman daarnaast wist dat een oproep zoals hij deze heeft gedaan, zou leiden tot het faillissement van de DSB Bank. Een publieke persoon als Lakeman met veel autoriteit op het gebied van schadeclaims had beter moeten weten.

    De door Lakeman op 14 oktober 2009 gegeven spijtbetuiging is te laat, aldus de advocaat.

    Verder worden de mogelijkheden onderzocht om ook andere verantwoordelijken van het faillissement aan te spreken tot vergoeding van de schade. Hierbij valt te denken aan verantwoordelijke bestuurder(s). Payback en Beursklacht vinden dat het gebrek aan toezicht door het AFM, de DNB, alsook de rol van Minister Bos mogelijk ook tot verdere claims zullen leiden.

    De vereniging Payback vertegenwoordigt met haar ledenbestand van 1.800 leden 250 gedupeerden met DSB producten zoals overkreditering in kredietverlening, koopsompolissen, woekerpolissen en restschuldproducten waarmee een restschuld is of nog kan ontstaan. Nog steeds kunnen niet aangesloten gedupeerden zich als lid aanmelden en zich aansluiten voor de te voeren procedures .

    Voor de redactie:
    Contact: [email protected]

    tel.: 06 310 46 123
    Ron Huijboom – Vereniging Payback

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>