Hedwigepolder houdt gemoederen bezig

Het kabinet heeft besloten om de Zeeuwse Hedwigepolder toch onder water te zetten, iets dat voor de Zeeuwen een gruwel is. Met de watersnoodramp van 1953 in het geheugen, zien zij water als hun grootste vijand: dijken zijn om tegen het water te beschermen, niet om ze door te steken en water toe te laten. Al sinds de 16e eeuw voert de leus ‘Luctor et Emergo’ (ik worstel en kom boven) het wapen van Zeeland aan: een leeuw die na een worsteling uit het water weet te klimmen. Het provinciebestuur legt zich bij de kabinetsplannen neer en gaat proberen de kloof tussen voor –en tegenstanders te dichten. De Belgen zijn blij, maar zijn er pas gerust op wanneer de baggerwerken in de Westerschelde inderdaad beginnen.

 

Nederland heeft met de zuiderburen in 2005 een verdrag getekend, waarin de toegang naar Antwerpen voor steeds groter wordende zeeschepen wordt gegarandeerd. Nederland moet zorgen voor een goede vaargeul naar de Belgische havenstad en zou daarvoor de Westerschelde uitbaggeren. De schade die de natuur daarbij oploopt, zou worden gecompenseerd door de Hedwigepolder te ontpolderen. Vogelbescherming Nederland is ook blij met het besluit en noemt het ‘een eerste waardevolle stap naar natuurherstel in de Westerschelde’. De polder is het laatste stukje Nederlands grondgebied op Zeeuws Vlaanderen, tegen de Belgische grens bij Antwerpen.

 

Eerdere verdiepingen van de Westerschelde hadden de natuur in het estuarium al danig aangetast. Door de dijken van de Hedwigepolder weg te halen, zou dat gebied weer onderdeel van het getijdengebied worden. Deskundigen concludeerden na drie jaar studie in 2008 dat ontpolderen de enige werkbare optie was. Maar afgelopen voorjaar kwam het kabinet met andere geluiden naar buiten: uit respect voor de gevoelens van de Zeeuwen zou de polder worden gespaard en er zou opnieuw een onderzoek moeten komen. De Vlamingen waren woedend en dreigden met blokkades: zo riepen ze op om Zeeuwse mosselen te boycotten. Nu lijkt de oplossing nabij, maar er zit nog één kink in de kabel: de eigenaar van de polder wil zijn grond niet verkopen. Gedwongen onteigening ligt gevoelig bij de Kamer. Het laatste woord over de Hedwigepolder is voorlopig nog niet gezegd.

Lees ook:Hedwigepolder definitief onder water
Lees ook:Hedwigepolder onder water zetten ‘onvermijdelijk’
Lees ook:Ontpolderen, het Zeeuwse dilemma
Lees ook:Rioollek Westerschelde provisorisch gerepareerd
Lees ook:Polder Haastrecht loopt vol water

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Hedwigepolder houdt gemoederen bezig

  1. LDr

    wat zeuren we toch om die meter dieper in de westerschelde,door de opwarming zal er in de schelde meer water komen dan ons lief is

      /   Reply  / 
  2. Theo Meijer

    gewoon teruggeven aan de natuur, laat maar lekker onderlopen dus

      /   Reply  / 
  3. weerwoordwolf

    Ik snap het niet, ergens zit er iets niet helemaal lekker.
    Nederland is een polderland, al eeuwen zijn we hier bezig om dmv poldering te overleven.
    Daarbij hebben mensen het leven gelaten.
    Ontpoldering is dus zoiets als ontNederlandering?

    Belgie wil haar haven vergroten/verbeteren en hiervoor moet er iets uitgediept worden?
    Commercieel gezien zou het al erg dom zijn om dat dan te doen, tenslotte hebben wij ook zo’n haven maar allee eigen Belg eerst?
    Het is dan alleen vreemd dat wij, burgers van Nederland, dmv de belastinggelden dit moeten gaan betalen.
    Laten de Belgen dan deze kosten ophoesten, sterker nog ze zouden verplicht moeten worden hier Nederlandse bedrijven voor aan te moeten stellen!
    En voor het natuurherstel zou men dan ook in Belgie zorg moeten dragen, tenslotte zijn zij de “veroorzakers” van dit probleem.

    “Ons” kabinet heeft de belangen van zijn eigen burgers weer mooi verkwanseld.

    Van 65 naar 67? Credit crises/ bankenproblemen? allochtonen problemen? etc ec?

    Trots op Nederland? Echt niet, ondertussen schaam ik mij als Nederlander diep.
    Het wordt tijd dat we de barricade op gaan, weg met deze regering, weg met het geld graaiende management, de burger aan de macht!
    Zeeuwen zet een paar kannonnen op de dijk en knal iedereen die erbij komt van de sokken.
    Hoe zei Balkenende dat ook alweer? Terug naar de VOC mentaliteit !! Knallen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>