Kattenaids rukt op bij Amsterdamse zwerfkatten

In Amsterdam rukt kattenaids op: steeds meer zwerfkatten lopen met de ziekte rond. Mensen kunnen het krijgen van onveilige seks en besmet bloed, katten ook. Bloedoverdracht komt vaak voor als katten met elkaar vechten, vooral mannetjes: grotere vechtjassen dan vrouwtjes. Castreren is één van de remedies die soelaas biedt. Kattenaids komt het meeste voor buiten de ring A10, vooral in Zuidoost, Diemen, Bos en Lommer, Noord en het Westelijk Havengebied. Mogelijk is het virus hierheen gekomen via buitenlandse scheepskatten.


Carlien Oudejans van Stichting Amsterdamse Zwerfkatten, denkt dat mensen binnen de ring ‘nou eenmaal wat meer geld hebben’ en daardoor niet hoeven te besparen op dierenartskosten en hun katers kunnen laten castreren. Voor zover bekend, stierven er vorig jaar 24 katten aan aids; dit jaar staat de teller na zes weken al op acht. ‘De ziekte is niet besmettelijk voor mensen’, aldus Oudejans. De menselijke variant van het aidsvirus heet hiv (human immunodeficiency virus), van katten fiv (feline immunodeficiency virus). De symptomen zijn dezelfde bij mens en dier: het virus tast het immuunsysteem aan. Daardoor kunnen allerlei ziektes de kop opsteken, die de persoon of kat in kwestie uiteindelijk fataal kunnen worden. 

Lees ook:Leeuwarden gaat wat aan de zwerfkatten doen
Lees ook:Zeer besmettelijke paardenziekte in grensregio bij Bad Bentheim
Lees ook:Grootwild kan Q-koorts hebben
Lees ook:Virus bedreigt Nederlandse kikkers
Lees ook:Kattenshow met Pasen in Arnhem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>