Poolwinter van 1963

De winter van 1963, vijftig jaar geleden, was de koudste van de 20e eeuw de op één na koudste sinds 1706 (klik hier voor filmpje). Het was de winter van de roemruchte Elfstedentocht op 18 januari: één van de koudste dagen in de Nederlandse geschiedenis. De 12e Elfstedentocht werd een hel: van de 9294 deelnemers aan de toertocht haalden er slecht 69 de eindstreep (klik hier voor filmpje). Van begin december 1962 tot eind februari 1963 kwam de temperatuur op veel plaatsen niet boven nul uit, terwijl het noordoosten al die tijd onder de sneeuw lag. De gemiddelde temperatuur was -3,1 graden, normaal is +2,6. De op één na koudste winter van de vorige eeuw was die van 1947, met gemiddeld -2,4 graden.

 

Het IJsselmeer was voor Kerst dichtgevroren en tijdens de jaarwisseling raakten dorpen in het hele land geïsoleerd door zware sneeuwstormen. De Waddenzee was bedekt met ijsschotsen en de Gouwzee werd gebruikt als parkeerplaats. Het Noordzeestrand zag eruit als een poollandschap, met een laag bevroren schuim van een halve meter dik, ijsschotsen en sneeuwduinen. Op de zee vlak voor het strand deinde een ijslaagje over het water. Januari telde in het noorden 25 ijsdagen en in Eelde vroor het op 17 dagen meer dan 10 graden. Halverwege januari viel opnieuw veel sneeuw. Ook februari bleef het koud en viel er opnieuw sneeuw. In Eelde bleef de temperatuur 11 dagen onder de -10 graden, met -19,2 als minimum op 25 februari. Die dag vond een autotoertocht plaats over het IJsselmeer. De eerste dagen van maand vroor het ook streng, maar op 5 maart 1963 was de strengste winter van 1963 voorbij.

Lees ook:De Elfstedentocht van 1963
Lees ook:Koudste winter sinds 1996 – meeste sneeuw sinds 1979
Lees ook:Koudste Pasen sinds 1964, kouder dan afgelopen Kerst
Lees ook:Op 6 januari nog nooit zo warm geweest
Lees ook:IJsbeelden Festival Zwolle

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Poolwinter van 1963

 1. De Quall

  1963 … 60 jaar geleden?!!!

    /   Reply  / 
  1. Erik Feenstra Auteur

   Oeps, ik bedoelde vijftig jaar. De vergissing is verbeterd.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>